• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki senator traži sankcije za bh. političare

Autor mondo.ba

Američki senator Rodžer Viker, kopredsjedavajući Američke Helsinške komisije, u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju ukazuje na visok stepen korupcije u BiH među političarima u Sarajevu i zalaže se za kaznene mjere protiv njih.

Ne pominjući imena, on predlaže zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje sredstava korumpiranim zvaničnicima i onima koji ih podržavaju, pišu "Večernje novosti".

"Ova vrsta korupcije zaustavlja ekonomiju BiH, krade napredak građanima ove zemlje, paralizuje njen napredak ka evropskim integracijama i izlaže strane investitore riziku, uključujući i one iz Sjedinjenih Država", navodi Viker.

On u pismu ohrabruje Obaminu administraciju da odobri dodatna sredstva kako bi se raskrinkala i dokumentovala korupcija u BiH i preduzeli kazneni koraci.

HELSINŠKA KOMISIJA

Komisija za bezbjednost i saradnju u Evropi, ili Američka Helsinška komisija, nezavisna je vladina agencija koja radi na promociji ljudskih prava i demokratije. Ima po devet članova iz obe partije američkog Senata i Predstavničkog doma, i po jednog iz sekretarijata za spoljne poslove, odbranu i trgovinu.

"Dokaze o korupciji trebalo bi podijeliti sa našim evropskim partnerima, kako bi se Evropskoj uniji dala prilika za slične akcije. Koordinirani međunarodni napori protiv korupcije u Albaniji mogli bi da posluže kao koristan primjer u tom pogledu", zaključuje Viker.

Novembra 2015. godine Viker je sa senatorkom Džin Šaen predložio Senatu zakon kojim bi se uspostavio fonda po ugledu na američke programe koji su sa 10 milijardi dolara podržavali ekonomije centralne i istočne Evrope poslije pada Berlinskog zida. Zakonom se posebno promoviše privatni sektor u BiH, uz pomoć fonda od 30 miliona dolara u narednih 15 godina, koji bi uveo američke ulagače u ekonomiju BiH.


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE