• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Litvanci “oprali” dvije milijarde maraka

Jednogodišnje plate prosvjetara, zdravstvenih radnika, kulturnjaka i svih ostalih budžetskih korisnika odnijela je Balkan Investment Banka, pokazuju novi detalji izvještaja republičkog deviznog inspektorata.

Gotovo dvije milijarde maraka težak je kriminal bivših vlasnika iz Litvanije. Kupujući bezvrijedne akcije fiktivnih firmi na Sejšelima i Djevičanskim ostrvima, Litvanici su izvukli na stotine miliona depozita građana Srpske. Sve se odvijalo pod budnim okom Agencije za bankarstvo koju danas na odgovornost poziva i srpski član Predsjedništva.

“Činjenica je da je ta banka propala. Da je Bobar banka propala, a da niko u Agenciji za bankarstvo nije odgovarao makar moralno. Mislim da ovaj izvještaj ustvari pokazuje i razloge zašto je do toga došlo. Očito da vlastima nije bio interes da neko odgovorno radi svoj posao”, rekao je član Predsjeništva BiH Mladen Ivanić za ATV.

U Agenciji za bankarstvo izvještaj ponovo nazivaju gomilom gluposti. Inspektori su ustanovili da su Litvanici prividnim kreditima izvukli sve što su navodno uložili u Balkan Banku.

Sva potraživanja po tim kreditima prenijeli su na Fabriku glinice Birač. Tim će se po svemu sudeći baviti i Tuzilastvo BiH odakle stiže potvrda da je pokrenuta istraga o spornim transferima Balkan banke. Iz Saveza za promjene poručuju da će Sipa kriminal u Birču istražiti do kraja.

“Iznijeli su nam pare, preko milijardu maraka je otišlo, niko nije ni pozvan na odgovornost. Ovo što sada radimo je sigurno da će SIPA ići do kraja i da ćemo sve ljude koji su opljačkali narod Birčanske regije i čitave dovesti pred lice pravde”, rekao je poslanik NDP-a u NSRS Zdravko Krsmanović.

O izvještaju inspektorata iz Vlade se više nisu oglašavali. Ministar finansija Zoran Tegeltija odbio je da komentariše nedavnu posjetu Tužilaštva BIH Agenciji za bankarstvo. Ovaj slučaj istražuju MUP Srpske i Specijalno tužilaštvo odakle demantuju nadvode da je Tužilaštvo BiH tražilo izuzimanje ovog predmeta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

E bogami ako Skrba kaze istina je

Hej

@Gz o kome ti pricas? Pijan si?

Gz

@Gz Sta je sprece da sprecavamo? Ove sto i Boga pokradose ili ove sto i Boga izdadose. Ja nisam ima li neko pametan da odgovori

MONDO REPORTAŽE