• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Mehanizam koordinacije ne može biti priznat

Autori mondo.ba Autori SRNA

"Savjet ministara BiH ima male nadležnosti o evropskim integracijama i mehanizam koordinacije, kao operativni proces je moguć samo ako su u istom tekstu usvojene odluke na nivou vlada RS i FBiH, te Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su, prema Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu, u BiH strane Republika Srpska i FBiH, te da, ako se entiteti dogovore da zajednički nivo nešto radi - onda taj nivo to može da radi, osim ostalih ovlaštenja kojih je, prema Ustavu, samo devet.

"Ovako se pokušava odlukom Savjeta ministara BiH taj mehanizam nametnuti drugima", istakao je Dodik.

On je podsjetio da prema studiji Evropske unije 73 odsto nadležnosti za evropski put ima Srpska, FBiH nešto manje, dok je tek 11 odsto nadležnosti na nivou zajedničkih institucija.

Dodik informisao Ivancova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik informisao je ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova da je mehanizam koordinacije donesen bez saglasnosti Vlade Republike Srpske i da kao takav ne može biti priznat.

"Problem je što ljudi koji tamo navodno u ime Republike Srpske odlučuju, a nisu predstavnici Srpske, zanemaruju tu činjenicu", rekao je Dodik novinarma nakon sastanka sa koalicionim partnerima - liderima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem.

Dodik je naglasio da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama moraju poštivati institucije Srpske, te ponovio da mehanizam koordinacije kao proces ne može opstati ako nije na isti način isti tekst usvojen na svim nivoima vlasti.

Dodik, Pavić i Đokić dogovorili su da zatraže sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bila razmatrana odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koju je Savjet ministara BiH usvojio 26. januara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE