• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog nuklearnog otpada protest u Zagrebu

Autor mondo.ba

Eko-aktivisti iz Hrvatske sa kolegama iz BiH održaće protest na Trgu bana Jelačića kako bi ukazali javnosti koliko je štetna inicijativa da se otpad iz nuklearke "Krško" odlaže na lokalitetu Trgovska gora u Dvoru na Uni.

 Zbog nuklearnog otpada protest u Zagrebu Izvor: Mondo - Petar Stojanović
Foto: Petar Stojanović (MONDO)
Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Protest u Zagrebu održaće se u utorak 23. februara, potvrdila je Dijana Savić, eko-aktivista iz Hrvatske. Po riječima Savićeve, stručnjaci iz oblasti ekologije mogu da pobiju sve navode Vlade o mogućnosti odlaganja otpada na Trgovskoj gori, pišu "Večernje novosti".

"Hrvatska je ovom procesu donošenja odluke prekršila sve međunarodne konvencije i niz evropskih zakona. Borbu za Trgovsku goru prenijećemo na Arbitražni sud u Ženevi", ističe Dijana Savić.


Uoči javne rasprave o Strategiji odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, još jednom će pokazati da u Hrvatskoj postoji jasno "ne" ovoj inicijativi.

"Ovo je podmukla farsa iz Vlade Hrvatske. Sve politike u Hrvatskoj su otpisale građane Banije i Trgovsku goru. Ali, mi se ne smatramo otpisanima. Odlučili smo da nam Una neće biti granica već da će Una biti mesto skupljanja i zajedničkog razvoja Banije i BiH", poručila je Savićeva.

Eko-aktivisti iz Hrvatske aktivno će učestvovati u javnoj raspravi o Strategiji odlaganja nuklearnog otpada. Savićeva očekuje da vlada odustane od ove ideje.

Prema proceduri, ukoliko Vlada Hrvatske i poslije javne rasprave istraje u ideji odlaganja otpada u Dvoru na Uni, sljedeći korak je da Strategija odlaganja otpada ode u Sabor na potvrđivanje, poslije čega može da počne odlaganje.

Savjet ministara BiH usprotivio se namjerama Hrvatske i zadužio Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost da u kontaktu sa kolegama iz Hrvatske razmotri sva sporna pitanja.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ranije je izjavio da se BiH snažno protivi izgradnji ovog odlagališta i izrazio uvjerenje da Hrvatska može da pronađe prikladnije rješenje koje ne bi dovelo u opasnost dobrosusjedske odnose dvije zemlje.

Načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić kazala je da je ovo državni problem koji može nanijeti ogromnu štetu Novom Gradu i Republici Srpskoj.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE