• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasipović: Utvrditi nadležnost Suda BiH

Autor SRNA

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da uspostavljanje višeg suda BiH nije prenos nadležnosti, već da se time vraća dio nadležnosti.

Obrazlažući u parlamentu Republike Srpske informaciju o realizaciji zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na rad Suda i Tužilaštva BiH, Kasipović je podsjetio da trenutno postoji Apelaciono vijeće u Sudu BiH.

Kasipović je rekao da je najbolje rješenje utvrditi stvarnu nadležnost Suda BiH, navodeći da je u tom smislu Ministarstvo pravde Republike Srpske pripremilo koncept zakona o čemu će se razgovarati u nastavku strukturalnog dijaloga.

"Možemo istupiti ili nastaviti strukturalni dijalog, ali u svakom slučaju mislim da je važno podržati Ministarstvo pravde Republike Srpske u daljim nastojanjima u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH", istakao je Kasipović.

On je podsjetio na pismo porodica pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje su Sud i Tužilaštvo osumnjičili, optužili i osudili za krivična djela ratnih zločina, koje je dostavljeno Ministarstvu pravde Republike Srpske, a u kojem se traži jedinstvo narodnih poslanika i institucija Srpske u zaštiti onih koji su se borili za stvaranje Republike Srpske.

Kasipović je rekao da treba ispuniti tri uslova kako bi se omogućilo izdržavanje kazni i premještanje pojedinih osuđenih lica iz kazneno-popravnih ustanova Federacije BiH u Republiku Srpsku.

"Ti uslovi su da Ministarstvo pravde Republike Srpske na narednoj redovnoj sjednici parlamenta Republike Srpske predloži novi tekst Krivičnog zakona i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, te izmjenu Memoranduma koji reguliše tu oblast, koji su prije 10 i više godina potpisali Republika Srpska i Federacija BiH", pojasnio je Kasipović.

Kasipović je najavio da će tim povodom 4. i 5. marta u Banjaluci održati sastanak sa federalnim ministrom pravde.

On je rekao da se informacija koja je predmet rasprave u parlamentu Republike Srpske, odnosi na zaključke parlamenta Srpske koji su usvojeni 17. aprila 2015. godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE