• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova uredba diže cijene "polovnjaka"

Autor mondo.ba

Starijim polovnjacima koje sada vozimo vrijednost će porasti, a vozni park u BiH će se podmladiti. Ukratko, ovo su očekivani efekti odluke koja na snagu stupa za manje od mjesec dana.

 Nova uredba diže cijene "polovnjaka" Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Podsjećanja radi, navedena odluka se odnosi na to da će rampe prema BiH biti spuštene za uvoz vozila koja ne ispunjavaju Euro 4 standard.


Eminentni stručnjaci pozitivnom ocjenjuju ovu novinu jer, kako ističu, ona donosi brojne pozitivne trendove, koji se, između ostalog, ogledaju u povećanju bezbjednosti saobraćaja, ali i smanjenju aerozagađenja.

"Smanjiće se uvoz smeća, jako loših automobila sa visokim stepenom zagađenja vazduha, što je pozitivno ako se uzme u obzir da su i ove zime veći gradovi imali baš takav problem", ističe Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prenose "Nezavisne novine".

Po riječima ovog ekonomiste, nije isključeno da će doći do smanjenja uvoza automobila, ali će se, u tom slučaju, taj trend kompenzovati na unutrašnjem tržištu, što znači da će doći do povećanja kupoprodaje vozila koja su već uvezena u BiH.

"Vjerovatno će stoga porasti i cijene polovnih vozila, koji su sada u vlasništvu građana, ali ne ovih koji zadovoljavaju Euro 4 standard, već starijih automobila, odnosno krševa", naveo je Čičić.

Kad je podvukao crtu zaključio je da će, dakle, u budućnosti doći do smanjenja zagađenja vazduha, a imaćemo kvalitetniji vozni park, a time i bezbjedniji saobraćaj.

Odluku da se od 1. aprila u BiH mogu uvesti samo ona vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard pozdravlja i Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, koji ističe da su pozitivni efekti višestruki.

"Ogroman je broj starijih vozila na našim putevima i mi više ne znamo šta ćemo s njima. Ovakva odluka odraziće se na podmlađivanje voznog parka i pozitivno će uticati na ukupnu tehničku ispravnost vozila", ističe Kovačević, koji dodaje da je ovakvu odluku trebalo i ranije donijeti.

Zaposleni na portalima čiji je fokus djelovanja kupoprodaja vozila ističu da situacija u auto-kućama i placevima i sada pokazuje da one najviše nude automobile koji već ispunjavaju Euro 4 standard. Stoga Džejna S. Mekić, urednik portala Mobile.ba, smatra da novonastala situacija neće ništa znatno promijeniti kada je riječ o uvozu polovnjaka u BiH.

Svjedoci smo, po njenim riječima, da se uprkos krizi voze sve novija vozila na našim putevima. "Stoga mislim da će s vremenom na našim ulicama biti više novijih vozila, jer ljudi se prilagođavaju novonastaloj situaciji, iz razloga opšte sigurnosti kada je ispravnost u pitanju, kao i zbog nabavke vozila radi osjećaja prestiža i mnogih drugih razloga", ocijenila je Mekićeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vado

Potpuno se slažem sa Zikom

Milan K.k.

Bravo ziko ,dopustaju da se registruju auta koja uopste nemogu da predju tehnicku ispravnost a uvode neka pravila. I mi smo mala zemlja da mi pricamo o nekom zagadjenju,nasa cjela bih nema stanovnika kao jedan London,pariz itd oni neka vode racuna , zanima me jeli vi mozete ista uraditi a da nepitate te glupake sa zapada mislim da su ovi nasi svi blago reci zatucani,politicari.

Ziko

Ovo je glupost zesca prica se o nekom zagadjenju nedaju uvest auta koja su ured nova a idalje se moze registrovat fico jugo itd . Daleko losija auta prvo to ukinite pa onda dalje

MONDO REPORTAŽE