• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolje zatvor u Bosni nego sloboda pod ISIS-om

Autor mondo.rs

Pojedini državljani Bosne i Hercegovine, koji su se našli na ratištima u Siriji i Iraku, kontaktiraju bezbjednosne agencije i spremni su za odlazak u zatvor samo da se vrate u BiH. Za ISIS se bori 130 državljana BiH.

"Određen broj državljana BiH, koji se nalazi na području Sirije i Iraka, zbog nesnošljivih uslova boravka, kontaktira sigurnosne agencije sa namjerom povratka u BiH, sporazumnog priznanja i izdržavanja kazne u BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BIH.

U saopštenju se dodaje da sve više porodica državljana BiH, koji su na stranim ratištima, traži saradnju sa pravosuđem i njihov povratak u BiH.

"U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za sprovodenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana BiH i članova porodica prijavljuje nezakonitosti u vezi sa odlaskom i boravkom državljana BiH, koji su na stranim ratištima", naglasilo je tužilaštvo.

U saopštenju, međutim, nije precizirano koliko džihadista iz BiH želi da se vrati u tu zemlju, koja je 2014. godine usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za džihadiste i njihove regrute u trajanju do 20 godina.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je do sada 20 osoba optuženo za regrutovanje ili pridruživanje stranim paravojnim grupama, prenio je AFP.

U saopštenju Tužilaštva BiH se, takođe, navodi da je jedan od optuženih Emin Hodžić, koji je rođen 1992. godine, priznao da je boravio u strukturama "Islamske države" i da je time pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u BiH.

"Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlucuju na ove korake, riskirajući vlastitu sigurnost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja", zaključuje se u saopštenju.

NA STRANI ISIS 130 DRŽAVLJANA BIH

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je danas državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio da je za BiH glavni problem terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

"Trenutno na području Sirije i Iraka na strani IS ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani ISIS, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta", rekao je Mektić.

On je naveo da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani IS, zbog čega država preduzima dodatne mjere kako bi spriječile te pojave, prenosi Hina.

"Do sada smo podigli 20 optužnica za ova kaznena djela, a izrečene su dvije presude", rekao je Mektić.

On je naveo da državne institucije ne tolerišu slučajeve terorizma i radikalizma, ističući da su za svim licima sa područja BiH koje ratuju na stranim ratištima raspisane potjernice.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE