• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radončić: Nisam kriv!

Autor Anadolija

Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i lider Saveza za bolju budućnosti BiH (SBB BiH), na današnjem ročištu pred Sudom BiH izjasnio se da nije kriv u vezi sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

 Fahrudin Radončić se izjasnio da nije kriv Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Radončić je na upit sutkinje Minko Kreho o zdravstvenom stanju odgovorio kako može prisustvovati ročištu i izjasniti se o krivnji.

"Siguran sam da će fer postupak pokazati svu tendencioznost i maštovitost tužioca. Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Radončić.

Kreho je prethodno istakla kako će sudski postupak, u slučaju da se Radončić izjasni da nije kriv, biti proslijeđen sudskom vijeću na rješavanje.

Radončić se nije izjasnio o krivnji pred Sudom BiH na prethodnom ročištu u petak, 11. marta, jer je ranije zbog srčanih tegoba prebačen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

POVEZANE VIJESTI

Optuženi u istom predmetu Bakir Dautbašić, suspendovani sekretar Ministarstva sigurnosti i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman ranije su se izjasnili da se ne osjećaju krivim.

Svi pomenuti su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, odnosno utjecaja na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. On je uhapšen 25. januara kada mu je određen jednomjesečni pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon što su ranije, pod istim optužbama, uhapšeni Dautbašić i Šahmanova.

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora mjere zabrane - napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svjedocima koji su saslušani, davanje izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu "Bakir Dautbašić i drugi".

Tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor što je i učinjeno 4. marta jer je optuženi prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode.

Crnalić: Radončiću je povrijeđeno pravo na privatnost

Asim Crnalić, advokat iz tima odbrane Fahrudina Radončića, izjavio je danas kako su njegovom branjeniku povrijeđena prava na privatnost u okviru pritvora kojeg vodi Sud BiH.

Crnalić je na današnjem ročištu o izjašnjenju o krivnji Radončića zatražio od sutkinje Minke Kreho da se dodatno raspravlja i o dvije "okolnosti" vezane za navodnu povredu prava njegovog branjenika.

"Molim vas da se govori i o dvije okolnosti vezane za današnje ročište. Prvo pitanje je prijedlog koji smo uputili Sudu BiH za ukidanje pritvora. Druga okolnost je povreda prava na privatnost u uvjetima pritvora što je pod okriljem Suda BiH. Riječ je o upadanju Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA u privatne prostorije Radončića", rekao je Crnalić.

Kreho je naglasila kako se o takvim tvrdnjama neće govoriti na današnjem ročištu te kako je Sud BiH o tome obaviješten putem medija.

Crnalić je po izlasku iz Suda BiH medijima pojasnio da su Radončiću povrijeđena prava prilikom njegove hospitalizacije u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS) gdje je iz pritvora smješten zbog zdravstvenih problema u srijedu, 9. marta.

"Ni ja ne znam do kraja šta se događalo, imam samo okvirne informacije, ali koliko znam, pripadnici SIPA-e su po nečijem nalogu pregledavali medicinsku dokumentaciju Radončića. Niko od nas ne želi da drugi zna kakvo je njegovo zdravstveno stanje, naše bolesti ne iznosimo javno. Dakle, to je povreda Zakona o zaštiti osobnih podataka i druga povreda je bila kad su išli u ambulantu porodične medicine gdje su također pregledavali sve podatke o bolesti koje Radončić eventualno ima i smatram da to nije dopustivo. Sud je naznačio da će ispitati o čemu se radi i da Sud BiH nikakav nalog nije dao. Dok god je optuženik u pritvoru, niko osim Suda BiH ne može dati takav nalog", rekao je Crnalić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE