• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijerka: Otklonjene neke važne dileme

Autor SRNA

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će 21. marta u Sarajevu biti održan novi sastanak na kojem se očekuje nastavak dogovora o svim detaljima mehanizma koordinacije.


Poslije sastanka o mehanizmu koordinacije u Sarajevu, Cvijanovićeva je izjavila novinarima da će biti formirane radne grupe koje će obaviti konsultacije i približiti stavove o određenim pitanjima.

"Jednostavnija pitanja smo sada dogovarali da bismo kasnije imali više vremena za detalje. U ponedjeljak će u Sarajevu javnosti biti poznati ti detalji. Najbitnije je da se poštuju ustavne nadležnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, namjera je da se napravi funkcionalan mehanizam koordinacije koji svojom strukturom čuva ustavne nadležnosti, odražava ih i omogućava da se u okviru toga nesmetano funkcioniše i na političkom i na operativno-tehničkom nivou.

Cvijanovićeva je istakla da je danas otklonjeno nekoliko važnih dilema i dogovoreno na koji će to način biti riješeno, ali da ostaje teži dio posla koji se odnosi na sastav i određenu interakciju između različitih tijela koja su predviđena sporazumom.

"U principu smo otklonili formalne i proceduralne nedostatke. Mi smo ono za šta cijenimo da će nam biti potrebno više vremena, da je kompeksnija priča, ostavili za poslije. Raščistili smo teren, radili dio koji je bio jednostavniji i identifikovali čime ćemo se kasnije baviti", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će na narednom sastanku biti riječi o sastavu određenih tijela i određenoj korelacijom među njima, koja je bila nejasna.

"Svešćemo to na dva tri pitanja. U međuvremenu će naše radne grupe odraditi još jedan dio za koji postoji saglasnost i to je potrebno samo precizirati i formulisati na pravi način. Naši radni timovi i naši predstavnici obaviće određene konsultacije da bi u ponedjeljak mogli da dođemo makar približno do kraja ili do finalnog dokumenta", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se išlo i malo dalje, te pokušalo da se koncept, koji je definisan, stavi u praksu i simulira na koji način to može da nas dovede i obezbijedi nam nesmetano kretanje ka EU.

"Optimista sam. Mislim da smo dosta toga postigli. Postoji potpuna svijest o važnosti jednog ovakvog pitanja. Iako je tu bilo raznih izjava preko medija bilo bi bolje da smo sjedili i institucionalno razgovarali. Bolje ikad nego nikad. Mislim da smo na dobrom putu, da se razumijemo i da nam bez jednog takvog životnog mehanizma nema kretanja ka EU. Ne zna zašto bi to bilo teško", zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će zavisno od obima izmjena koje budu dogovorene i novih rješenja, u skladu sa administrativnim procedurama, biti dogovoreno o modalitetu i načinu na koji će mehanizam koordinacije u istovjetnom tekstu biti usvojen na svim nivoima vlasti.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je današnji sastanak prvi dio gdje su definisani tehnički i suštinski problemi.

"Nemamo pretjerano velikih razlika i mislim da smo na dobrom putu da ovo pitanje stavimo iza sebe", istakao je Novalić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministri finansija Republike Srpske i Federacije BiH Zoran Tegeltija i Jelka Miličević, te ministri finansija i trezora i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE