• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Boli što je danas, neće umanjiti snagu RS!

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Evo koje su prve reakcije predstavnika RS i porodice na presudu Radovanu Karadžiću u Hagu.

Republika Srpska nikad nije bila odlučnija da brani svoja stečena prava i da u tom pogledu ni presude, bilo kome pa ni Karadžiću, neće moći da dotaknu ili umanje snagu Republike Srpske", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Varvarinu, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999..


"Teško je podnijeti činjenicu na su na ovom mjestu stradali civili, među njima i djeca, a da za to nema ni oprosta, ni presude ni istrage", rekao je Dodik.

Bilo slučajno ili ne, ali zaista boli da je baš na današnji dan neko odlučio da i presudu Radovanu Karadžiću saopšti u Hagu, baš na današnji dan kada se NATO savez odlučio da bombarduje Srbiju, na napravi toliku štetu i ubistva koja su katastrofalna, izjavio je Dodik.

On je rekao da mu je važno to što je danas u Varvarinu, sa ljudima u Srbiji, isto kao i što su i "oni sa nama u patnjama i tugama koje imamo”.

Dodik je istakao je da je svjestan da današnju presudu u Hagu mnogi očekuju "na nekim stranama da bi ponovo pravili napad i harangu na RS”.


"Republika Srpska nikad nije bila svjesnija sebe i odlučnija da brani svoja stečena prava i da u tom pogledu ni presude, bilo kome pa ni Karadžiću, neće moći da dotaknu ili umanje snagu Republike Srpske", poručio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da, nakon izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ostaje utisak da je pravna argumentacija poklekla pred političkim stavom, jer presudu nisu pratili jasni pravni dokazi i obrazloženja i upravo je zbog toga i otvoren prostor za ozbiljnu žalbu u narednom periodu.

Cvijanovićeva je istakla da je pristup međunarodne zajednice ratu u BiH bio i ostao takav da "nismo previše iznenađeni današnjom presudom jer je sva međunarodna politika i vođena na način da se krivci traže samo na jednoj strani".

"Zbog toga su brojni zločinci, uprkos jasnim materijalnim dokazima ostali izvan dometa međunarodne ili domaće pravde, često uz blagoslov iste te međunarodne politike i zajednice, a zbog toga je diskreditovan i osakaćen i sam proces pomirenja u BiH", naglasila je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da su teška stradanja zadesila sve narode tokom rata u BiH, ali pravosudni procesi očito nisu i neće doprinijeti izlječenju.

Cvijanovićeva je ocijenila da je danas sve što nosi prefiks "međunarodni" u ozbiljnoj krizi.

"U krizi je međunarodna zajednica, u krizi je međunarodna bezbjednost, u krizi su i međunarodna politika i globalna ekonomija, a u krizi je i međunarodna pravda", istakla je predsjednik Vlade Srpske.

Ćerka Radovana Karadića, Sonja Jovićević-Karadžić, izjavila je da presudom njenom ocu Republika Srpska definitivno nije proglašena genocidnom tvorevinom.

"Prvo poluvrijeme je završeno, vidjeli smo kako. RS definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi", rekla je Sonja Jovićević-Karadžić za bijeljinsku BN TV.

Upravo zbog toga, istakla je ona, RS bi trebalo aktivno da učestvuje žalbenom postupku.

Ona nije želela da komentariše, kako je kazala, "političko obrazloženje presude, u kojem je nadrobljeno sve i svašta, što je sramota za Sudsko vijeće", navodeći da je "jasno da pravdi još nije dozvoljeno da vrati povez na oči nakon dve godine silovanja, koje se nad njim vrši u Haškom tribunalu".

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da prvostepena presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora neće imati posljedice po status Srpske i njenih institucija.

"Ova prvostepena presuda neće imati nakakve posljedice po Ustav Republike Srpske i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Čubrilović, nakon izricanja prvostepene presude Karadžiću.

On smatra da će Karadžićev tim odbrane iskoristiti pravne mogućnosti da bi navedena presuda dobila neke druge okvire.

"Za tako nešto ima prostora, jer sudsko obrazloženje i odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rješenja", dodao je Čubrilović.

On je ponovio da je potpuno jasno da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju misiju i da je u proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je prvostepena presuda Haškog tribunala od 40 godina zatvora prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću hipoteka na zajedničku budućnost BiH.

"Ovo je nepravosnažna presuda i sigurno je da o njoj nećemo biti saglasni u BiH. Za njeno tumačenje biće potrebno više pameti, a manje sukoba", rekao je Stevandić.

On smatra da su tačke optužnice prema kojima je Karadžiću presuđeno, ali i dio prema kome nije, kamen spoticanja u BiH.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je danas na Palama da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora nepravedna i neće doprinijeti ni istini ni pomirenju na ovim područjima.

"Haški tribunal nas je još jednom ostavio u uvjerenju da je politički sud. Presude na političkoj osnovi su donesene svim liderima Srba iz Srbije i Republike Srpske i iz Hrvatske. Nijedan drugi lider koji je učestvovao u ratu nije osuđen i zato ponavljam da Haški tribunal ima političku konotaciju", rekao je Bosić na konferenciji za novinare.

On je izrazio nadu da se u drugostepenom postupku ispravi nepravda jer bi se većina onoga što se čulo u optužnici u Haškom tribunalu lako moglo, sa izmijenjenim imenima i mjestima, pripisati i svakom drugom lideru - učesniku u proteklom ratu, što znači i lideru Bošnjaka i lideru Hrvata.

Bosić očekuje da će Republika Srpska i Srbija pomoći u drugostepenom postupku Radovanu Karadžiću bar na način kako je to, kako kaže, Hrvatska uradila u slučaju Ante Gotovine i ostalih.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik smatra da je današnja presuda samo "prvo poluvrijeme" i da će u "drugom poluvremenu", uz ozbiljnu aktivnost advokata, biti dokazano da su odredbe u današnjoj presudi pogrešne.

On kaže da je ohrabrujuće što ima izdvojenih mišljenja sudija i vjeruje da će presuda poslije žalbe biti mnogo povoljnija.

"Karadžić sigurno nije kriv po ovoj optužnici. Mnoge stvari su u procesu zaključene na osnovu pretpostavki. Sudije su napravile grešku koju će Žalbeno vijeće da ispravi", rekao je Srni Krajišnik.

Prema njegovom mišljenju, ovakva presuda, za koju je rekao da je još jedno veliko iznenađenje koje je priredio Haški sud, niko nije očekivao, odnosno svi su prognozirali ili oslobađajuću presudu ili doživotni zatvor.

"Ne znam šta je bio cilj na kraju rada Haškog suda? Da se zadovolje neke političke potrebe? Ovakve presude ne dovode pomirenju u BiH nego do zaoštravanja situacija i produbljivanja krize. Manipuliše se narodom. Ovo je osveta od koje niko ne profitira", smatra Krajišnik.

Prema njegovom mišljenju, optužba za genocid u sedam opština BiH je manipulacija kojom se pokušala problematizovati Republika Srpska, a srpski narod okriviti.

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj niti prijetnju njenoj ustavnoj poziciji.

"Ne treba očekivati da RS ovom presudom može imati bilo kakve institucionalne posljedice. Vrlo staloženo treba reagovati na sve provokacije koje će usljediti, jer će presuda sigurno izazvati nezadovoljstvo među Bošnjacima", rekao je Čavić za banjalučku ATV.

On je rekao da je smatrao da će presuda biti veća, odnosno da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju.

Čavić je kazao da je sporan deo presude Karadžiću za genocid u Srebrenici, jer je ona zasnovana na "kratkom šifrovanom razgovoru" Karadžića sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem.

Predsjednik PDP–a Branislav Borenović izjavio je Srni da presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom ima individualni karakter i da ne smije da ima bilo kakav politički uticaj na poziciju Srpske.

Borenović je rekao da je ova presuda očekivano složena i da je sada potrebno staloženo sagledati sve njene aspekte, kao i šta će biti njen konačni rezultat.

"Presuda će sigurno izazvati određene političke polemike, veliko nezadovoljstvo iz Republike Srpske tako visokom kaznom, ali i neku vrstu nastavka euforije i stvaranje tenzija od političkih predstavnika bošnjačkog naroda", ocijenio je Borenović.


Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske i svjedok Karadžićeve odbrane, izjavio je da presuda od 40 godina prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću na prvi pogled izgleda previsoka, ali da je jako bitno da on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH.

Keserović je ocenio da je zanimljiv detalj da je Karadžić osuđen za genocid u Srebrenici na osnovu "jednog kratkog telefonskog razgovora" sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem, što, kako je kazao, ostavlja mogućnost Karadžićevoj odbrani da u žalbenom postupku osporava taj detalj.

Advokat Krstan Simić izjavio je da je ohrabrujuće to što Karadžić nije osuđen na doživotnu robiju, ističući da je ova presuda, kao i sve ostale koje se odnose na ratne zločina, treba da bude opomena svima u BiH da se ratne strahote na ovom području nikada ne ponove.

Simić je kazao da je zadovoljan dijelom presudom kojom je Karadžić oslobođen za genocid u sedam opština u BiH, ali da je iznenađen da je presuđen za genocide u Srebrenici po direktnoj, a ne komandnoj odgovornosti.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo Karadžića na 40 godina zatvora po 11 tačaka optužnice, među kojima i za genocid u Srebrenici. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE