• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još četiri mljekare mogu da izvoze u EU

Autor SRNA

Još četiri mljekare iz BiH dobile su EU broj, odnosno odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište zemalja EU.

 Još četiri mljekare mogu da izvoze u EU Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Sada iz BiH može da izvozi ukupno osam mljekara - rekao je danas u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je naveo da su EU broj dobile četiri nove mljekare - "Eko-sir Puđa" iz Livna, "Euro-fud" Sarajevo, "Poljorad" Travnik i "Mliječna industrija 99" Gradačac, a dozvolu za izvoz u EU već imaju "Megle" Bihać, Mljekara Livno, "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice i "Milkos" iz Sarajeva.

"Osim ovih osam, uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati još jednu mljekaru koja će moći da izvozi u EU", rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

Povodom završetka inspekcijske misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije, bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo - FVO, koja je obavljena u BiH od 14. do 25. marta, Šarović je istakao da su preliminarni rezultati pokazali da je BiH značajno napredovala u odnosu na 2014. godinu.

"BiH je napravila značajan pomak i dalje će da izvozi mlijeko u EU. Značajan pomak posebno je napravljen kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, ali i same kontrole veterinarskih inspektora. Ovaj napredak u odnosu na 2014.
godinu, odnosno na prije osam mjeseci rezultat je zajedničkog rada svih institucija na svim nivoima. Ovo je zajednički uspjeh", naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, inspekcija će sigurno dati niz preporuka BiH, odnosno Kancelariji za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim organima kako da sistem u budućnosti i dalje unapređuju, a to se posebno odnosi na sistem praćenje, identifikacije i kontrole kretanja životinja, kao jednoj slaboj tački.

On je najavio da bi 2017. godine u Bih mogao biti napravljen nulti popis grla stoke u BiH, koji je prvobitno bio planiran za ovu godinu.

"Ima puno više evidentiranih životinja u bazi podataka nego što ih ima u stvarnosti. U dosadašnjoj bazi bilo je evidentirano 1,5 miliona životinja i to je skinuto na oko 720 hiljada, a stvarno ih ima oko 300 hiljada. Takva baza je `eldorado` za zloupotrebe i šverc i zato je potrebno napraviti nulti popis da bi se znalo koliko tačno grla stoke ima u BiH", pojasnio je Šarović.

On je istakao da je potrebno napraviti sistem koji će funkcionisati i da svi u tom lancu urade svoj dio posla.

"Ministarstvo, Kancelarija za veterinarstvo i druge institucije sve preporuke će implementirati u razumnom roku i to će biti naš prvorazredni zadatak. Napredak treba da ostvarimo i u službenim kontrolama, u komandnom lancu i zakonodavstvu", rekao je Šarović.

On je izrazio nadu da će tri zakona iz oblasti poljoprivrede, o kojima se čeka decidan odgovor entiteta, brzo biti usvojena.

Prema njegovim riječima, u njima su samo evropski standardi i nema nikakvog prenosa nadležnosti.

Šarović kaže da će ključni poduhvat Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo u narednim sedmicama biti ispunjavanje uslova za izvoz mesa peradi, odnosno bijelog mesa i konzumnih jaja.

"Poodmakli smo u toj pripremi i imamo akcioni plan koji je odobrila Evropska komisija", istakao je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo LJubomir Kalaba rekao je da su nakon današnjeg predstavljanja preliminarnog izvještaja Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije, inspektori obavezni da u roku od 20 radnih dana dostave izvještaj u pisanoj formi, na koji će BiH dati svoje komentare.

"Kada dođe konačni izvještaj moramo da napravimo akcioni plan za otklanjanje tih nedostataka. Inspektori su nam najavili da će možda biti više preporuka, ali da će one biti konciznije", naglasio je Kalaba.

On je naglasio da je veoma važno da bude urađen nulti popis grla stoke, jer tu ima najviše problema.

"U budžetu za ovu godinu dobili smo 100.000 KM za pripremu tog `nultog popisa`", rekao je Kalaba.

On kaže da je planirano da van snage budu stavljeni postojeći pasoši za životinje, a umjesto njih biće izdati novi sa drugom bojom.

Inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize doputovao je u BiH 14. marta s ciljem provjere realizacije Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije koju je izvršio FVO u januaru 2014. godine.

Ovaj plan pripremila je Kancelarija za veterinarstvo BiH, na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije, a koji je EU odobrila polovinom prošle godine.

Inspektori iz Dablina obišli su i kontrolisali određene mljekare kojima je odobren izvoz u EU, kao i farme koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE