• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: Promjene nisu radikalne!

Američki ambasador u BiH rekao je da modifikovane promjene butmirskog paketa nisu radikalne i neće zamijeniti osnove "Dejtona"

 Ingliš: Promjene nisu radikalne! Izvor: MONDO

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš izjavio je da su promjene koje predlažu najviši predstavnici SAD i EU dizajnirane da pomognu u procesu donošenja odluka u BiH i nisu tu da zamijene osnovne strukture Dejtonskog sporazuma.

„SAD i EU ne osporavaju osnovne dejtonske strukture BiH, već želimo da osiguramo da BiH može ući u ove isntitucije u 21. vijeku kao moderna, živa demokratska država koja je sposobna da ispunjava zahtjeve članstva u tim institucijama“, istakao je Ingliš u uvodnom obraćanju na okruglom stolu „BiH na raskršću“ u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, promjene koje su predložili nisu radikalne niti kozmetičke, dovoljno su sveobuhvatne da se izmijene određeni nedostaci kada je riječ o procesu donošenja odluka na nivou države, ali su dizajnirane tako da predstavljaju početak procesa koji će biti potrebno ubrzati kako zemlja bude išla dalje ka članstvu u EU.

„Najviši predstavnici SAD i EU sastavili su prijedlog mjera koje treba preduzeti, a čiji je cilj rješevanje preostalih neriješenih pitanja iz `pet plus dva ciljeva`, i set ustavnih reformi koji zadovoljava osnovne nedostatke kada je riječ o ljudskim pravima i procesu donošenja odluka, što bi olakšalo put BiH prema članstvu u EU i NATO“, dodao je Ingliš.

On je istakao da SAD i EU liderima BiH daju ponudu o kojoj oni moraju donijeti konačnu odluku, te im poručio da dođu do kompromisa i konsenzusa oko nekoliko osnovnih pitanja koji se tiču članstva u EU, da bi ispunili obećanje koje su politički lideri dali građanima o evropskoj budućnosti zemlje.

„Drugi izbor je da se ne uradi ništa po ovom pitanju i da gledate kako susjedne zemlje idu ka članstvu EU, a građani BiH stoje van tih okvira i ne idu tim putem“, istakao je Ingliš.

Ingliš je rekao da su SAD duži period bile zabrinute razvojem političke situacije u BiH, nakon propasti „aprilskog paketa“, zbog povećanja nacionalističke retorike, nemogućnosti da se političkim dijalogom dođe do kompromisa, što je onemogućilo postizanje napretka na putu BiH ka članstvu u evroatlantskim institucijama i institucija EU.

Nakon promjene administracije u SAD odlučeno je da se više pažnje posveti ovom reginu.

Okrugli sto je organizovao Centr za međunarodne odnose Banjaluka, a učestvovali su prestavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i studenti banjalučkih Univerziteta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE