• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska podrška evropskom putu BiH

Autor SRNA

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner istakao je danas, u razgovoru sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH, da Hrvatska snažno podržava evropski put BiH.

 Hrvatska podrška evropskom putu BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Rajner je dodao da je interes Hrvatske stabilna i fukcionalna BiH u kojoj će svi narodi i građani uživati punu ravnopravnost.

Tokom susreta u Zagrebu pomenuta su brojna otvorena pitanja između dvije zemlje, posebno ideja o odlagalištu nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, zatim neriješene granične linije, zagađenja iz Rafinerije u Brodu.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma, koji borave u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj, sa Rajnerom su razgovarali i o definisanju sporazuma o tradicionalnoj trgovini, mostu kopno-Pelješac, kao i pitanju statusa državljana BiH koji su do 1992. godine radili u Hrvatskoj, a potom ostali bez radnih prava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da specifična ustavna organizacija BiH otežava rješavanje mnogobrojnih problema, te izrazila uvjerenje da se svakodnevno stvaraju uslovi za otklanjanje zastoja i ubrzan razvoj, tim prije što aplikacija BiH za kandidatski status za članstvo u EU podrazumijeva niz složenih reformi koje treba ispuniti.

Ona je izrazila uvjerenje da će susret predstavnika dva najviša zakonodavna organa doprinijeti daljem jačanju odličnih političkih odnosa BiH i Hrvatske i poslužiti kao osnova za unapređenje saradnje, prije svega ekonomske.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić istakao je da se u zemljama regiona stvaraju uslovi i jača raspoloženje za efikasnije rješavanje otvorenih političkih pitanja, čime će međusobni odnosi biti podignuti na znatno viši nivo.

Zamjenik predsjedavajućeg Šefik Džaferović rekao je da vlasti BiH nastoje izgraditi prosperitetno društvo u kojem će biti poštivana i kolektivna i individualna prava svakog građanina.

Rukovodstvo Hrvatskog sabora pozvano je u zvaničnu posjetu BiH za koju se očekuje da će biti realizovana u naredna dva mjeseca.

Izraženo je očekivanje da će uskoro biti održana i zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH, što će biti prilika za potpisivanje više značajnim međudržavnih ugovora i uređenje međusobnih otvorenih pitanja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE