• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Uhapšene Slavica Injac i Snežana Vujnić

Autori mondo.ba Autori Agencije

Na području Bijeljine, Banjaluke i Zvornika, u akciji kodnog naziva "Lavina", pripadnici Sipe uhapsili su deset osoba zbog organizovanog kriminala "teškog" 123 miliona KM.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u okviru operativne akcije koja se od jutros provodi na području Bijeljine, Banjaluke i Zvornika uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili organizovani kriminal.

Među uhapšenima su i Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorica Investiciono - razvojne banke RS, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u vrhu bezbjednosnih agencija u BiH.

Akcija je rezultat, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, višemjesečne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor. Uhapšeni su i radnici Bobar banke Petar Cacanović, Radmila Đurišić, Sonja Kurtuma, Ana Mirosavljević, Batrić Đutišić, Zdravko Dubov, javljaju "Nezavisne".

SIPA U ZGRADAMA AUTOSEMBERIJE I BOBAR GRUPE

Pripadnici Sipe jutros su nešto prije devet časova ušli u zgradu Autosemberije, nekadašnje članice Bobar grupe u Bijeljini. Očevidac je rekao Srni da je najmanje šest pripadnika Sipe pregledalo dokumentaciju, a s obzirom na to da su u zgradu unesene papirne vreće pretpostavlja se da će ta dokumentacija biti izuzeta. Nešto prije 11 časova četvorica pripadnika Sipe prešla su iz zgrade Autosemberije u susjednu zgradu Bobar grupe, u ulici Filipa Višnjića 211. U toj zgradi se na jednom ulazu nalazi Bobar osiguranje, a na drugoj strani je Bobar radio.

Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zloupotrebu ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, saopšteno je iz Sipe.

Ova lica sumnjiče se da su kao pripadnici zločinačkog udruženja počinile niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenje procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM.

Pripadnici Sipe pretresaju objekte na tri lokacije na području Bijeljine i Banjaluke s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe radi kriminalističke obrade, nakon čega će se, shodno uputstvima postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

...
Izvor: You Tube

TUŽILAŠTVO BIH: NAČINJENA ŠTETA KREDITNOM REJTINGU BIH

Iz Tužilaštva BiH ranije danas saopšteno je da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH lišili  slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH.

U ranim jutarnjim časovima, realizovana je akcija kodnog naziva "Lavina" prema nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina policijskih službenika Sipe uz podršku MUP-a Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Akcije Tužilaštva BiH i Sipe rezultat je višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor.

Uporedo sa hapšenjima vrše se i pretresi osumnjičenih.

Ova lica osumnjičena su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama Republike Srpske.

Oni su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM, a ovaj iznos dostiže više od 10 odsto budžeta svih institucija BiH, navedeno je iz Tužilaštva BiH.



Počinioci su davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta koja će prouzrokovati stečaj banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva ističu da su ovakve nezakonite aktivnosti nanijele veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru.

Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba, te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.

Uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba ovlaštenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca iz člana i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Tužilaštvo BiH, Sipa i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provešće sve potrebne aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela finansijskog kriminala, kojima se ostvaruje nezakonita imovinska korist u velikim iznosima za počinioca i kojima se ugrožava bankarski sektor i finansijski i monetarni sistem stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE