• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Turska uz BiH u dobru i zlu"

Autor SRNA

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je u razgovoru sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Ankari da Turska stoji uz BiH u dobru i u zlu i da će nastaviti da pomaže BiH na svim poljima.

Prema njegovim riječima, Turska će uvijek težiti da se postojeći dobri odnosi i saradnja prošire i narodi BiH i Turske dodatno povežu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Erdogan je rekao da i u narednom periodu treba jačati trgovinsku saradnju s ciljem da se stvore uslovi kontinuiranog uvoza mesa iz BiH kako bi se konačna kvota uvoza popela na 15.000 tona.

On je istakao da je neophodno raditi na standardima u vezi sa kontrolom kvaliteta hrane i dodao da privrednicima iz Turske, koji već rade u BiH, treba osigurati jednake uslove poslovanja, kao i domaćim, što bi bio stimulans za dalja ulaganja.

Zvizdić je informisao Erdogana o aktualnim dešavanjima u BiH i naglasio snažnu privrženost Savjeta ministara BiH reformskim procesima kako bi se putem primjene Reformske agende do 2018. godine ostvarila tri strateška cilja: ubrzale evroatlantske integracije BiH, poboljšalo poslovno okruženje, te osnažila vladavina prava i opšta bezbjednost.

Zvanična posjeta delegacije Savjeta ministara BiH predvođene predsjedavajućim Denisom Zvizdićem Turskoj otpočela je jutrošnjom posjetom Mauzoleju Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari, gdje je Zvizdić položio vijenac i upisao se u knjigu Časti.

Delegacija Savjeta ministara BiH potom je posjetila četvrt Kizilaj gdje je položila cvijeće i odala počast žrtvama nedavnog terorističkog napada.

U delegaciji Savjeta ministara BiH nalaze se i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar odbrane BiH Marina Pendeš i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Ivanić: Prijateljski odnosi i jača privredna saradnja s Turskom

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je u Ankari u razgovoru s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da i intenzitet međusobnih susreta potvrđuje da su bilateralni odnosi dvije zemlje prijateljski i da postoji značajan intenzitet privredne saradnje.

"Ovo je za nas vrlo značajan period u kojem, nakon predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, slijedi težak rad na sprovođenju planiranih reformi i unapređenju pozicije BiH u pogledu ispunjenosti uslova za sticanje statusa kandidata", rekao je Ivanić, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da obim trgovinske razmjene između dvije zemlje bilježi ogroman rast posljednjih godina, a najznačajnija stavka razmjene je izvoz mesa iz BiH u Tursku, kao vid pomoći poslije katastrofalnih poplava 2014. godine.

Ivanić je zahvalio i za ukupnu pomoć koja je realizovana posredstvom turske razvojne agencije TIKA, a posebno za projekte u Trebinju čija realizacija počinje ovih dana, a vrijednost dostiže dva miliona evra.

Razmijenjena su i mišljenja o unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH i Turskoj.

Erdogan je istakao da Turska snažno podržava put BiH u EU i aktiviranje MAP-a, sa željom da to pomogne kreiranju stabilnijeg političkog okruženja kao preduslova privrednog razvoja.

On je istakao da su među 10 najvećih stranih investitora u BiH dvije turske firme, te da su naročito pozitivna iskustva s projektima u oblasti infrastrukture.

Erdogan je zamolio za razumijevanje i podršku nadležnih institucija u BiH u rješavanju određenih poteškoća i prepreka s kojima se susreću neki turski investitori u BiH, kako bi se postigao što bolji imidž BiH kao mjesta pogodnog za investiranje.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno nastaviti aktivnosti koje vode ka unapređenju, kako bilateralne, tako i regionalne saradnje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE