• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ispunjeni politički uslovi za referendum

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će u narednim sedmicama Narodna skupština Srpske odlučivati o referendumu u Srpskoj na kojem bi se građani izjašnjavali da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike.

 Dodik: Ispunjeni politički uslovi za referendum Izvor: Anadolija/Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Predsjednik RS je istakao da očekuje jedinstvo vlasti i opozicije o tom pitanju, kao što je i potvrđeno u zajedničkoj izjavi.


Dodik je rekao da su neusvajanjem zakona o Ustavnom sudu BiH ispunjeni svi politički uslovi ranijeg dogovora da se obezbijedi referendum, te da nema nijednog ustavnog suda koji bi mogao reagovati na referendumsko i narodno izjašnjavanje o tome, a i da ne očekuje reagovanje međunarodne zajednice.

"Dogovorili smo se da se, ukoliko ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, ide na referendum sa pitanjem `Da li podržavate da 9. januar bude Dan Republike Srpske?`. Nema nijednog razloga da bilo ko sada povlači saglasnost jer se ključna stvar koju smo tražili, a to je zakon o Ustavnom sudu BiH, nije desila", naveo je Dodik.

Komentarišući izjavu sudije Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana da će, ukoliko Republika Srpska ne bude poštivala odluku ovog suda o Danu Republike, ovo pitanje razmatrati Tužilaštvo BiH, Dodik je ocijenio da Ustavni sud BiH promoviše političko i pravno nasilje, kao i praksu koja ne postoji nigdje u svijetu, te da je volonteristički organ koji je donosio odluke prema volji međunarodne zajednice, a sada pokušava da preuzme ulogu jedne negativne prakse - visokog predstavnika.

"Očigledno je da je to sprega. Kroz tu izjavu se vidi da je namjera da se tako ta tema održava na dnevnom redu. Ustavni sud BiH odavno je izgubio kredibilitet pravne institucije. On je više politički sud, nego što je pravni. Tvrdnja tog sudije govori da je, imajući u vidu činjenicu da ni Sud ni Tužilaštvo BiH nemaju ustavnu osnovu, a da se Ustavni sud BiH poziva na njihov rad, govori da se ovdje sve nazor pokušava napraviti, da je BiH zemlja čudesa i da nema ni p od pravne države, ni u od ustavnog prava. To nije ništa iznenađujuće", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to što Ustavni sud BiH, koji odlučuje glasovima stranaca, nameće političku i ustavnu volju drugima, bez ustavnog osnova, govori da narod Republike Srpske mora izaći na referendum i odbaciti takvu praksu.

Dodik je naveo da i ova odluka Ustavnog suda BiH koja zadire u suštinska, fundamentalna pitanja same Republike Srpske, govori da stranci pokušavaju kreirati odnose na ovom području.

On je rekao da je odgovor Republike Srpske ranije bio veoma jasan i podrazumijevao je jedinstvon svih glavnih političkih faktora, i vlasti i opozicije, koji su se dogovorili o nekoliko važnih tema, a jedna od njih je i zakon o Ustavnom sudu BiH koji bojkotuju Bošnjaci, u nastojanju da obezbijede svoju dominaciju onako kako su činili i do sada sa tri strane sudije.

Dodik je ukazao da činjenica da u Ustavnom sudu BiH ima trojica stranih sudija koja u pravilu čine većinu i određuju većinu govori o tome da BiH nije ni suverena ni međunarodni faktor ni subjektivitet i da njome upravljaju stranci.

"Sve ovo govori da BiH nije zemlja sporazuma i dogovora, izraženih političkih volja i suvereniteta naroda, već je međunarodni eksperiment koji pokušava da se nametne, prije svega Srbima i Hrvatima. Sve ovo govori da u BiH nema ni povjerenja, niti uvažavanja, i nastavak rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH najbolje govori o namjerama Bošnjaka na prostoru BiH, njihovoj želji za pravnom i političkom dominacijom i želji da podrede ostala dva naroda", ukazao je Dodik.

On je rekao da BiH ne može da ostvari unutrašnji konsenzus, i dalje je zemlja nesporazuma i nedogovora, njome upravljaju stranci. "Ako stranci ovdje utvrđuju najvažnija pitanja ustavnog uređenja onda se zna da ova zemlja nema nikakve šanse u budućnosti niti je imala u prošlosti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da okupljanje oko 9. januara i koliko to znači Srbima najbolje ilustruje ovogodišnja proslava kada je narod plebiscitarno stao iza tog datuma, te naglasio da je to potrebno i formalno verifikovati na referendumu, obezbijediti i političku i narodnu snagu toj odluci.

"O odluci o referendumu o Danu Republike glasaće Narodna skupština Republike Srpske. Na bazi referenduma treba u parlamentu Srpske donijeti zakon o 9. januaru i utvrditi taj datum kao nesporan", kaže Dodik.

On očekuje da će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama shvatiti koliko je to važno i da će tražiti da zakon o Ustavnom sudu BiH prioritetno bude stavljen na dnevni red, na koji ne može biti stavljeno nijedno drugo pitanje dok se ovo ne završi.

Dodik je rekao da, s obzirom na to da je Mladen Bosić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i od njega očekuje da podrži stavljanje navedenog zakona na dnevni red.

On je naveo da će se odmah pojaviti i teme u vezi sa ranije raspisanim referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji nije odbačen, ali je ključni razlog zbog kojeg je on na stend-baju to što nije postignut politički konsenzus u Republici Srpskoj.

"Želja je da se o ovom pitanju okupe i vlast i opozicija, a ne da se referendum svede na politička prepucavanja. Očigledno je da nisu stvorene okolnosti potrebne za održavanje tog referenduma. Uslovi za održavanje referenduma biće stvoreni kada bude uspostavljen konsenzus o pitanju Suda i Tužilaštva BiH, kao što je o pitanju Dana Republike", naglasio je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ko o cemu Dodik o referendumu. Ja sam za jedan o mirnom razdruzivanju. Ovako ne ide nikako ni nama ni njima

MONDO REPORTAŽE