• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska ukida "bijeli hljeb"?

Autor SRNA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska kojim je predviđeno ukidanje takozvanog "bijelog hljeba" za izabrana lica u državnim organima.

Ovo posebno pravo odnosi se na predsjednika Republike, narodne poslanike, delegate u Vijeću naroda, predsjednika Vlade, ministre, kao i ostala lica koja bira i imenuje Narodna skupština Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.


Obrazlažući ovaj nacrt zakona u ime predlagača, poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da se predloženim zakonskim rješenjem briše odredba člana 35 Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kojom je predviđeno da izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci, u visini koju je imao u vrijeme prestanka funkcije.

Šukalo je naveo da je u protekle 22 godine od primjene ovog zakona pomenuto pravo koristio veliki broj izabranih lica, koja su budžet, a samim tim i građane Republike Srpske, koštali nekoliko miliona KM.

On je naveo da je u prošlom sazivu Narodne skupštine ovo pravo koristilo 28 narodnih poslanika, a ukupan iznos sredstava za isplatu za ovu namjenu bio je oko 300.000 KM.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović smatra da treba šire sagledati primjenu ovog nacrta zakona, u smislu da ljudima kojima prestane peofesonalni angažman u državnim organima bude na neki način garantovan povratak na njihovo prijašnje radno mjesto.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ovaj klub podržava donošenje ovog nacrta zakona.

Govedarica je rekao da se SDS zalaže za donošenje potpuno novog Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kojim bi bilo definisano da narodni poslanici mogu biti isključivo profesionalno angažovani u radu parlamenta Srpske.

Govedarica se založio da se uporedo sa donošenjem ovog zakona u Srpskoj donese potpuno nov zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da njegov klub podržava donošenje ovog nacrta zakona, jer su Srpskoj potrebni reformski zakoni.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da je u Srpskoj potrebno donijeti nekoliko sistemskih zakona koji će regulisati ovu oblast.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Zar se tim bave NARODNI poslanici. LOPOVI.Sram ih bilo. Kakav BIJELI HLJEB, kad im narod uopste nema hljeba, kakva primanja poslije isteka mandata, kad ima toliko nezaposlenih bez ikakvih primanja. Malo im VILA I PALATA po svijetu, sve naslijedili od djedova, kao da su svi kraljevskog porijekla. Kao da ne znamo ko su i odakle su, sve sama gospoda...postidila bi se i GOSPODJA MINISTARKA. Poslednja im je sansa, svima, da urade nesto i za ovaj narod, jer narod gubi strpljenje. Dosta nam je da slusamo gluposti. O cemu oni raspravljaju! Naravno da treba ukinuti sve povlastice, imaju plate, i prevelike za ono sto rade. Godinama slusamo kako se svadjaju i medjusobno optuzuju, dok sve ostalo propada. Radnicima su ukinuli i umanjili sve sto su mogli, penzionerima daju na kaskicu, borcima ne stignu da isplate ni one sramotno minimalne naknade, a koliko ih jos nema nista od toga. Te stotine hiljada i milione maraka, koje su otudjili, pod velom svojerucno pisanih zakona, treba vratiti ovom napacenom narodu.

MONDO REPORTAŽE