• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kandidatski status BiH 2017. godine?

Autor mondo.ba

Evropski parlament danas će donijeti odluku o novoj rezoluciji o BiH u kojoj će biti odaslana poruka o snažnoj podršci BiH na njenom evropskom putu.

 Evropski parlament: Danas odluka o rezoluciji BiH Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Evropski parlament danas će donijeti odluku o novoj rezoluciji o BiH u kojoj će biti odaslana poruka o snažnoj podršci BiH na njenom evropskom putu, a ujedno i podsticaj za što skorije dobijanje kandidatskog statusa, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda.

"U rezoluciji pozdravljamo podnošenje zahtjeva za članstvo u EU i pozivamo Savjet EU da ga što je moguće prije ispita i proslijedi Evropskoj komisiji, kako bi BiH što prije mogla da dobije upitnik", rekao je Preda.

Prema njegovim riječima, BiH i dalje treba još mnogo toga da uradi na svom evropskom putu, a posebno da radi na ispunjavanju mjera iz usaglašene Reformske agende, sve s ciljem poboljšanja socio-ekonomske situacije, reforme političkog sistema u smislu transformacije BiH u potpuno finkcionalnu i demokratsku zemlju.

"Borba protiv korupcije, obezbjeđivanje nezavisnosti pravosuđa, reforma javne uprave, sloboda medija i javnog izražavanja - sve su bitni elementi za dalji napredak BiH", rekao je Preda za "Dnevni avaz".

Na pitanje da li je realna najava domaćih vlasti da BiH dobije kandidatski status 2017. godine, Preda je istakao da je u svakom slučaju dobro što vlasti sebi postavljaju jasne političke ciljeve.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE