• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gojković u NSRS: Srbija uvijek uz Srpsku

Autor SRNA

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ona je poručila da će Srbija uvijek jasno, čvrsto i nedvosmisleno biti uz Republiku Srpsku, koja nikada neće biti sama.

"Jedan od glavnih ciljeva rada naših parlamenata je da moramo da unapredimo život građana sa obe strane reke Drine. Samo jake i stabilne demokratske institucije mogu biti garancije kvalitetnog i sigurnog života svakog pojedinca", kaže Gojkovićeva.

Ona je dodala da napori na unapređenju zakonodavstva moraju biti usmjereni ka postizanju boljeg ekonomskog okvira, privrednog ambijenta, mogućnosti za zapošljavanje, posebno mladih, boljih uslova rada i slobodne tržišne utakmice.

"Na takav način će naši parlamenti biti u funkciji podsticanja privrednog rasta i veće trgovinske razmene Srbije i Srpske, kao i BiH u celini", rekla je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila na spremnost Srbije i Srpske da budu jedni uz druge kada je bilo najteže, posebno nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

"Važno je što smo zajedno uspeli da obnovimo osnovnu školu `Srbija` u Crkvini kod Šamca koja je potpuno stradala u poplavama. Uverena sam da će biti još zajedničkih škola i sportskih dvorana i da će građani Srbije biti još zadovoljniji onim što Srbija odvaja u skladu sa onim čime raspolaže", istakla je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, dosadašnja ekonomska saradnja i privredna razmjena Srbije i Srpske je na zavidnom nivou, te predstavlja dobru osnovu za dalje uvećanje.

"Smatram da će aktuelni infrastrukturni i energetski projekti na kojima rade naše dve vlade značajno doprineti unapređenju privredne saradnje. Upravo to treba biti prioritet u narednom periodu, realizacija što više konkretnih projekata koji će se pozitivno odraziti na dalji privredni rast i standard naših građana", rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da se trgovinska razmjena Srbije i Srpske se posebno ističe u okviru saradnje sa BiH, kao jednom od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"Republika Srpska najviše robe uvozi iz Srbije i najviše svoje robe, poslije Italije, plasira na srpskom tržištu, a Srbija je najveći investitor ovdje", konstatovala je Gojkovićeva.

Ona je navela da firme iz Srbije i Srpske udruženim snagama mogu bolje da iskorite komparativne prednosti i ojačaju konkurentnu sposobnost.



Gojkovićeva je istakla da kompanije iz Srpske i Srbije očekuju mnogo od zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata, dogovorenih na nivou dvije vlade, poput projekta "Podrinje". "Izgradnja puteva na kojima zajedno radimo dodatno će približiti Srbiju i Srpsku, kao i Srbiju i BiH", poručila je Gojkovićeva.

Ona je naglasila da je za veći priliv investicija i privredni razvoj važna stabilnost ekonomska i politička u cijelom regionu. "To je ono za šta se zalažemo svim snagama - čuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i jačanje veza građana Srbije i Srpske, bliskosti i prijateljstva koju uzajamno osećamo i za koji želimo da podstaknu region na snažniju saradnju i razumevanje", rekla je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila da je sporazum sa Narodnom skupštinom Srpske prvi parlamentarni sporazum koji je Skupština Srbije potpisala 2008. godine, te da je do sada realizovano 12 susreta predsjednika dva parlamenata, kao i sedam sastanaka odbora.

"Još postoji veliki potencijal za dalje intenziviranje koji moramo iskoristiti i uverena sam da će i novi saziv Skupštine Srbije nastaviti ovaj posao", kaže Gojkovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zahvalio je predsjedniku parlamenta Srbije za saradnju zakonodavnih institucija, a s ciljem dobrobiti građana u Srbiji i Srpskoj, ali i okruženju.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman, predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE