• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođena sjednica Centralnog popisnog biroa

Autor SRNA

Sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je bila zakazana za danas, zbog nedostatka kvoruma odgođena je do naredne sedmice, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nije uspio, zbog neuvezanosti avio-linija, da se na vrijeme vrati sa službenog puta, dok je član Centralnog popisnog biroa Zoran Perković, pomoćnik u Ministarstvu inostranih poslova BiH, na putu izvan BiH zbog ranije preuzetih obaveza, navedeno je u saopštenju.

Agencija za statistiku BiH će na vrijeme obavijestiti o novom terminu sjednice.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izrazila je razočarenje što danas nije održana sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj je trebalo da se razmatraju sporna pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva, te da se nada da će uskoro biti zakazana nova.

"Nadam se da će uskoro biti zakazana sjednica kako bismo mogli razgovarati o važnim otvorenim pitanjima i da bismo što prije usvojili jedinstveni program obrade podataka i objavili rezultate popisa stanovništva u skladu sa Zakonom o popisu", rekla je Čičkovićeva, dodavši da je informisana da je sjednica otkazana zbog nedostatka kvoruma.

Ona je dodala da je Zavod za statistiku Republike Srpske pred sjednicu Centralnog popisnog biroa dostavio prijedlog Agenciji za statistiku BiH koji zastupa, a riječ je o prijedlogu od marta 2015. godine.

"Upravo je to prijedlog koji smo danas dostavili i sadrži niz komentara i za jedinstveni program iz juna 2015. godine", rekla je Čičkovićeva.

Ona je istakla da su sva rješenja iz tog programa u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, te da prema ovom dokumentu ljudi koji stanuju u NJemačkoj ne mogu biti rezidentni stanovnici.

"Zna se šta su dnevne migracije i Zakon o popisu stanovništva je jasno naveo da se u rezidentno stanovništvo uključuju dnevni migranti. Znamo svi šta su dnevni migranti", dodala je ona.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske je pojasnila da je prema principima i standardima popisa moguće biti rezident samo jedne zemlje, a ne dvije bez obzira na državljanstvo.

"Državljanstvo uopšte nema veze s tim. Kad govorimo o popisu tu nisu u pitanju prava građana na državljanstvo, imovinu, porez. Popis i statistika je istraživanje varijacija masovnih pojava, odnosno popis treba da odslika sliku zemlje po svim varijablama u jednom trenutku kako bi imali relevante podatke", rekla je Čičkovićeva.

Govoreći o postpopisnoj anketi, odnosno kontrolnom popisu koji je urađen mjesec dana nakon popisa u skladu sa zakonom, Čičkovićeva je naglasila da je Agencija za statistiku BiH u cijelosti odgovorna za kontrolni popis.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić izjavio je novinarima da je obaviješten da je odgođena sjednica Centralnog popisnog biroa zbog nedostatka kovruma, ističući da nije upoznat sa razlozima odgode.

"Imam dužnost prema građanima da kažem da Federalni zavod za statistiku čeka direktora Agencije za statistiku BiH da u skladu sa zakonom i propisnam nadležnošću utvrdi metodologiju. Danas je 14. april, zakonski rok je 1. jul kada kompletan popis treba biti zavšen, a Agencija za statistiku BiH već je davno trebala da utvrdi metodologiju", rekao je Kremić.

Kremić tvrdi da popis stanovništva odražava stanje sa 30. septembrom 2013. godine, te da će kada Agencija za statistiku utvrdi metodologiju građani biti u prilici da vide rezultate.

"Građani BiH zaslužuju da imaju pravo pristupa svim informacijama što se mene tiče volio bih i da novinari mogu prisustvovati sjednicama Centralnog popisnog biroa", dodao je Kremić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić tvrdi u izjavi novinarima da otkazivanje sjednice Centralnog popisnog biroa predstavlja dokaz da se traže razlozi za prolongiranje i otkazivanje sjednica, te da je direktor Velimir Jukić telefonski otkazao sastanak u 15.30 časova.

"Jukić se nalazi u Luksemburgu, a sastanak na koji je otišao završen je juče. Imao je čitav dan i mogao je da dođe", tvdri Fatić.

Fatić tvrdi i da je Agencija dobila prijedlog Zavoda za statistiku Republike Srpske pola sata prije otkazane sjednice Centralnog popisnog biroa koji će analizirati i izjasniti se o njemu.

"Srećom da je otvoren predmet u Tužilaštvu BiH i neka se provjeri što se radi ovako. Zna se ko je nadežan da vodi sjednice Centralnog popisnog biroa i zna se ko će odgovorati u slučaju neuspjeha ovog procesa zbog prouzrokovanja štete jer je popis koštao oko 50 miliona KM", rekao je Fatić.

On tvrdi da je na prošloj sjednici Centralnog popisnog biroa rađena analiza i da se je od oko 121.000 spornih popisnica njih 80.000 sa područja Federacije BiH, a oko 40.000 sa područja Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE