• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška CIA-e borbi protiv terorizma u BiH

Autor mondo.ba

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH. Brenan je razgovarao i sa predstavnicima policijskih agencija u BiH.

Članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH upoznali su Brenana o aktivnostima koje sprovode bezbjednosne agencije u BiH i tužilaštva nadležna za procesuiranje lica koja su bila na stranim ratištima i vratila su se u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH Aljoša Čampara izjavio je da je Brenan upoznat o operativnim saznanjima o tome koliko građana BiH boravi na stranim ratištima.

"Bilo je riječi o razmjeni podataka bezbjednosnih agencija, a dobili smo obećanje da ćemo imati podršku CIA u radu naših službi, prije svega u razmjeni podataka preko Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH", rekao je Čampara za portal Klix.

Organizator sastanka sa Brenanom bila je OBA.

Čampara je naveo da su članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH Brenana upoznali o problemu viška naoružanja i njegovoj zloupotrebi, ali i o opciji formiranja udarne grupe na nivou regiona za borbu protiv terorizma.

"Brenana smo upoznali i o problemu viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Razgovarali smo i o organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona. U suštini imali smo konstruktivan razgovor", potvrdio je Čampara.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić Brenana je upoznao o strategiji za borbu protiv terorizma na nivou BiH, ali i o pokušaju da bude uspostavljena nova udarna grupa za borbu protiv terorizma na nivou Zapadnog Balkana.

Sastanak sa predstavnicima policijskih agencija BiH je održan u restoranu "Golf klub" u Sarajevu koji su obezbjeđivale jake policijske snage. Novinarima nije omogućen pristup, niti su date izjave nakon sastanka.

Direktor Američke obavještajne agencije učestvovao je juče u Rijadu na sastanku predsjednika SAD Baraka Obame sa najvišim zvaničnicima šest arapskih zemalja radi razgovora o regionalnim bezbjednosnim pitanjima, uključujući borbu protiv militantne grupe "Islamska država".

Američki Senat potvrdio je izbor Džona Brenana na mjesto novog direktora CIA-e 8. marta 2013 godine, popunjavajući ključnu treću poziciju u timu za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD Baraka Obame.

Izbor Brenana na mjesto direktora CIA-e tada je potvrđen sa 63 glasa za i 34 protiv, nakon dramatičnog dana u kome je senator Rand Paul sprječavao Senat da glasa, pošto je za govornicom proveo 13 sati.

Uprkos primjedbama koje je imao, Paul je bio među nekoliko republikanaca koji su podržali Brenana, tvorca kontroverzne politike upotrebe bespilotnih letilica u likvidaciji određenih meta poput operativaca Al-Kaide u Pakistanu i Jemenu.

Senator iz Kentakija je odlagao glasanje, zahtijevajući objašnjenje od Bijele kuće da li ta politika dozvoljava upotrebu bespilotnih letilica u slučaju ,,američkog državljanina koji nije uključen u borbu na tlu SAD-a".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Nesta zestoko "smrdi"

MONDO REPORTAŽE