• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mučiteljku Srba Azru Bašić izručuju BiH?

Autor mondo.rs

Federalni apelacioni sud SAD podržao je odluku da se Azra Bašić, optužena za ubistvo, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa, izruči Bosni i Hercegovini, prenijela je RTRS.

Konačnu odluku donijeće američki Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar SAD odlučiti o tome hoće li Bašićeva, koju su zrtve znale pod imenom "Azra dva noža", biti izručena, s obzirom da se radi o američkoj državljanki.

RTRS navodi da je Bašićeva u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka.

Kada je cijeli slučaj pokrenut, Ministarstvo odbrane Hrvatske je odbacivalo optužbe Tužilaštva BiH da je ona počinila zločine kao pripadnica vojske Hrvatske.

Kada je Bašićeva uhapšena prije pet godina u SAD, niko od njenih komšija nije mogao da vjeruje da je u BiH počinila ratni zločin.

Ona je u SAD koristila različita imena, a uhapšena je kao Izabel Bašić.

Ona je danju radila dva posla, vozila polovni džip, a komšije u Stantonu, gradiću sa oko 3.000 stanovnika, kako su u to vrijeme govorili, nisu joj mogli pronaći posebnu manu. Zato su bili šokirani kada su je u martu 2011. privodili pripadnici FBI.

Bosanskohercegovačko pravosuđe tereti Bašićevu za ubistvo Blagoja Djuraša, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa.

Prema iskazima 26 svedoka, zatočenih u nekadašnjem Domu JNA, ljude je prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin, kao i da kleče na razbijenom staklu.

"Ona je mnoge ljude u Derventi tukla, ubijala i mučila, pa radila i neke druge stvari", rekao je o zločinima Bašićeve predsjednik Udruženja logoraša Opštine Derventa Drago Knežević.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mile

Dodji stara da platis za sve.

MONDO REPORTAŽE