• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak Turska - BiH - Hrvatska u maju

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović u srijedu su se u Zagrebu sastali s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izetbegović i Čović u Zagrebu su se kratko sastali s Erdoganom po završetku svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) upriličenoj povodom obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog islama u Republici Hrvatskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarišući jučerašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Turske Erdogana u Zagrebu, poručio je da su to prijateljske zemlje i od njih može doći samo dobro za BiH.

“Naravno da je dobro kad prijatelji pričaju o BiH. I Hrvatska i Turska su prijateljske zemlje. Sada smo bili i nešto konkretniji u vezi sa trilateralom i Čović se pridružio”, rekao je Izetbegović.

Trilateralni sastanak Turska - BiH - Hrvatska bit će održan, kako je rekao Izetbegović, najvjerovatnije krajem maja ove godine u Istanbulu.

“Predložio sam da stvar konkretizujemo, da recimo na marginama te trilaterale vidimo šta možemo uraditi konkretno za Hercegovinu. Recimo, ona ima ogromne resurse koji nisu valjano upotrijebljeni i tu bi nam Hrvatska i Turska mogle pomoći, da pokrenemo ekonomski život u Hercegovini”, kazao je Izetbegović.

Bilo bi tu, istakao je, razgovora i o pitanju Sejdić-Finci, rješavanju pitanja Mostara, općenito o odnosima triju zemalja Hrvatske, Turske i BiH.

Govoreći o razgovorima koje su juče vodili hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i Erdogan poručivši da su “to prijatelji BiH, prijateljske zemlje BiH i od njih može doći samo dobro za BiH”.

Svečana akademija povodom 100 godina institucionalnog islama u Hrvatskoj održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Islamska zajednica u Hrvatskoj danas obilježava 100 godina otkako je tadašnji Sabor donio zakon o zvaničnom priznanju islama čime je ovu religiju izjednačio s drugim religijama u Hrvatskoj.

Svečanoj akademiji prisustvuju predstavnici državnog vrha Hrvatske, najviši predstavnici država među kojima predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, Evrope i svijeta, među kojima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Dijaneta Turske Mehmet Gormez.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE