• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šerijat u državnim službama!

Pojedine službenice u državnim institucijama BiH se oblače u skladu sa strogim islamskim vjerskim pravilima

 Šerijat u državnim službama! Izvor: MONDO

U Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH čije je sjedište u Sarajevu rade i službenice koje se oblače u duhu sa islamskim pravilima, ali se to ne kosi sa pravilima ponašanja i oblačenja jer ih ove instutije - nemaju.

Generalni sekretar Savjeta ministara Zvonimir Kutleša izjavio je Srni da Savjet ministara nema kodeks ponašanja i oblačenja za svoje zaposlene te da trenutno nema u planu izradu takvog internog akta.

"Nezgodno je komentarisati oblačenje u skladu sa vjerskim pravilima kad nema kodeksa", rekao je Kutleša i dodao da bi, s obzirom na probleme koje može izazvati nedostatak propisa, možda bilo dobro da Savjet ministara donese odgovarajući akt.

U nedostatku propisa ili detaljnih propisa odluku o tome ko je primjerno obučen donosi obezbjeđenje na ulazu u zgradu Parlamenta, u kojoj je smješten i dio Savjeta ministara BiH.

„Obezbjeđenje zgrade prati ko i na koji način ulazi u zgradu. Da neko dođe neprimjereno obučen ili u neprimjerenom stanju, sigurno je da bi bio zaustavljen i da mu ne bi bilo dozvoljeno da uđe“, rekao je Kutleša.

Kodeks Parlamenta traži od zaposlenih samo da pristojno izgledaju.

U kodeksu ponašanja za zaposlene u Parlamentarnoj skupštini šturo se navodi da treba „prikladno da izgledaju i oblače se“, bez preciziranja šta znači priklano izgledanje i oblačenje.

U duhu sa islamskim pravilima, pokrivene maramom, na poslu su jedna žena u Savjetu ministara i jedna u Parlamentu BiH.

Ranije je u medijima otvorena debata o primjerenosti prakse da u zajedničkim organima BiH rade službenice obučene u skladu sa strogim islamskim vjerskim pravilima, pokrivena tradicionalnom islamskom maramom - hidžabom, a naveden je primjer službenice Tužilaštva BiH.

Stručnjaci iz Republike Srpske smatraju da je isticanje vjerskih simbola u suprotnosti sa tužilačkim i sudskim etičkim kodeksom, da ruši princip multietničnosti BiH i na provokativan način ukazuje da je šerijatski zakon dobrodošao u BiH.

Advokat i bivši član Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Zlatko Knežević smatra da ovakvo isticanje vjerskih simbola ne treba tolerisati i pita na šta bi ličilo kada bi se neki tužilac, poveden ovim primjerom, pojavio u sudnici sa šajkačom na glavi.

Profesor sociologije Zoran Milošević kaže da je ovakav način oblačenja državnih službenika zabranjen u većini evropskih zemalja i da se suprotstavlja osnovnim principima sekularne države. On objašnjava da se ovakvo oblačenje toleriše isključivo u zemljama islamskog sveta, dok je u većini evropskih zemlja, pa i u jednoj Turskoj, strogo zabranjeno.

"Tolerisanje islamskih marama u sudnicama jednog od najviših sudova BiH je rušenje temelja na kojim počiva ova zemlja. BiH je sekularna, a ne vjerske država. Ovo u praksi znači da se Sud BiH ponaša kao neki islamski sud, čim dozvoljava takve stvari", zaključuje profesor Milošević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE