• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH će dobiti status kandidata krajem 2017. godine

Autor SRNA

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da je uvjeren da će BiH, u skladu sa Master planom integrisanja u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

 BiH će dobiti status kandidata krajem 2017. godine Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

Povodom Dana Evrope, Čović je održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o temi "Put BiH u Evropu" na kojem je upoznao studente sa svim dosadašnjim provedenim aktivnostima na putu BiH ka članstvu u EU.

Čović je istakao da je naglasak posebno bio na privrednim reformama, kao preduslovu za političku i pravnu stabilnost zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH preuzelo inicijativu i obezbjedilo okvir za političko djelovanje, te su sjednice, posebno za vrijeme predsjedavanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bile posvećene važnim pitanjima za nastavak evropskog puta BiH.

"Zaključci usvojeni na sjednicama Predsjedništva BiH postavili su dinamiku i obaveze u ispunjavanju uslova prema izvršnoj vlasti. Intenzivni susreti sa zvaničnicima EU bili su nezaobilazan dio tih aktivnosti", naglasio je Čović.

On je dodao da su sve pripreme za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU dovele do toga da je na sjednici Predsjedništva BiH 28. januara donesena odluka o podnošenju zahtjeva za članstvo, koji je predat 15. februara.

"Dalje obaveze BiH su nastavak političkih i privrednih reformi, kao i efikasno funkcionisanje mehanizma koordinacije", rekao je Čović.

Uoči predavanja studentima, Čović je rekao novinarima da je BiH ispunila sve uslove za EU koji su joj postavljeni, osim pitanja tradicionalne trgovine, koje će, kako vjeruje, biti riješeno u maju.

On je izrazio uvjerenje da će BiH u julu dobiti pozitivan odgovor i upitnik, te da onda, kroz odgovore na taj upitnik, BiH predstoji ispunjavanje drugih uslova, kao što su popis stanovništva, "Sejdić-Finci" i mnogi drugi.

Čović je naveo da BiH nema drugog puta, osim evropskog, i da se sva unutrašnja nadmudrivanja moraju staviti u drugi plan. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE