• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borci zabrinuti zbog protesta

Autor SRNA

Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata uputiće apel predsjedniku RS Miloradu Dodiku i SDS-a Mladenu Bosiću da 14. maja u Banjaluci ne budu održani protesti.

Predsjednik Republičke organizacije poginulih i nestalih boraca i civila Nedeljko Mitrović rekao je novinarima, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, da će učesnici današnjeg sastanka uputiti apel organizatorima protesta, Dodiku i Bosiću, da ne održe proteste, imajući u vidu osjetljivost političko-bezbjednosne situacije u Srpskoj, BiH i okruženju.

Mitrović je naglasio da oni traže da, ukoliko protesti budu održani, organizatori preuzmu odgovornost i da skupovi proteknu u miru, bez incidenata i provokacija, te ljudske i materijalne štete.

"Apsolutno podržavamo MUP-u Srpske i sve institucije da spriječe eventualne incidente tokom protesta, kao i da nema šetnje, jer bi to bila dodatna provokacija i opasnost da se nešto neželjeno desi", istakao je Mitrović.

Mitrović je poručio da se Republika Srpska mora sačuvati i da se ne smije zaboraviti da je za nju poginulo blizu 25.000 ljudi.

On je pozvao i članove organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata da se ne pridružuju ni protestu, ni mitingu.

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da niko nema pravo da ignoriše poziv veterana, jer su oni prvopozivci, koji su se odazvali na prvi poziv za odbranu otadžbine i branili su je od prvog do posljednjeg dana.

"Smatramo da bi u naredna tri dana Dodik i Bosić trebalo da se dogovore i odgode oba protesta, jer su to u ovom trenutku okupljanja vrlo visokog rizika. Ako već ostanu pri tome, moraju znati da smo mi na strani Republike Srpske i da se ne svrstavamo u političke blokove", naglasio je Vukotić.

On je istakao da je na njima odgovornost za Republiku Srpsku u miru, kao što je na veteranima bila u ratu, te da moraju dobro da vode računa kako i da li mogu kontrolisati svoje pristalice, svoje partijske vojske da se ne sukobe.

"Molimo sve naše saborce da se ne svrstavaju ni u jedan blok i da ostanu kod svojih kuća i da puste da Policija Republike Srpske odradi svoj posao", poručio je Vukotić.

On je naglasio da organizatori protesta moraju biti svjesni svoje odgovornosti u vrlo osjetljivom trenutku.

"Mi ne želimo više nikome biti topovsko meso, te ih još jednom pozivam da odgode proteste. Uskoro imaju lokalne izbore, pa neka tada odmjere svoje ideje i snagu, a da ne podrivamo našu Republiku Srpsku", rekao Vukotić.

On je dodao da je ova organizacija na sastanak pozvala sve organizacije i udruženja nastala iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te organizatore protesta i mitinga.

Lukač: Borci izrazili zabrinutost

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata danas izrazili zabrinutost zbog o najavljenih protesta i mitinga 14. maja u Banjaluci.

"Oni se boje određenih sukoba, da bi pojedinci ili neke organizacije mogli da zloupotrijebe takav sukob i da nanasu veliku štetu Republici Srpskoj", rekao je Lukač novinarima nakon sastanka.

Lukač je rekao da će javnost biti obaviještena šta će preduzeti MUP Srpske kada MUP sagleda sve informacije i stanje sa terena. On je rekao da su pripadnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata podnijeli najveće žrtve u stvaranju Srpske zbog čega je razumljivo dana prvom mjestu razmišljaju o Republici Srpskoj.

Lukač je dodao da će predstavnici ovih organizacija zaključke sa današnjeg sastanka poslati političarima i organizatorima skupova, a o samoj organizaciji i obezbjeđenju skupa razgovaraće se ovih dana i na vrijeme će se znati šta će MUP preduzeti po tom pitanju.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Organizacije poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović i predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić, predsjednik Savedza logoraša Braniskav Dukić, predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac, Branislav Okuka iz organizacije "Republika Srpska -Čast otadžbine".

U ime predsjednika Srpske prisustvovao je šef kabineta Danijel Dragičević. Nisu se odazvali predstavnici Boračke oragnizacije Srpske i lider SDS-a Mladen Bosić. Savez za promjene zakazao je za 14. maj u Banjaluci proteste "Oslobodimo Srpsku", a koalicija na vlasti miting "Srcem za Srpsku".

Još iz INFO

Komentari 8

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Ovo nigdje nema. Umjesto da vlast smiruje narod,da ne pravi bunu, narod mora da smiruje vlast. I jos, da ih molimo da nam ne prave dodatno probleme, kao da ih nemamo dovoljno. Ponasaju se kao djeca u borbi za igracku. Treba ih sve razvlastiti. RS nije igracka.

Vedrana

Snsd-ovi botovi su se borili zasto? Da vam Milokrad plati po 40KM da mitingujete,e jadni ste

Istina

@Vedrana Zašto lažeš kada po ulici hodaju po cijeloj Banja Luci i političari Saveza za Promjene i simpatizeri koji su dobili pare i vrbuju građane da dođu na proteste. A to su sve ljudi kao Jovan Divjak koji je ratovao na strani Armije BiH helikopter se sa Alijom Izetbegovićem I organizovao napad na vojsku JNA u Dobrovoljačkoj.

1KK

Isti su i jedni i drugi, mi sto smo stvorili ovu republiku bi opet da zatreba stali na branik otadzbine a ovi protestanti kao i prije pakovali kofere. Pozdrav od borca 16. mtbr!

nezadovoljni borac

Vukotic je izvo borce da zaposli zenu pa izigro sve borce.Borci izadjimo zajedno da srusimo dezertere sa nasi kicma i ratni rana!!!!

MONDO REPORTAŽE