• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Hvala Vučiću za iskazanu odgovornost

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je svaka vrsta informacije o mogućem ugrožavanju stabilnosti i bezbjednosti Srpske dobro došla.

On je izrazio zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću koji je na to javno upozorio i time pokazao svoju odgovornost.



Dodik je istakao da će na miting koji u Banjaluci organizuje vladajuća koalicija u subotu, 14. maja, doći oni koji su, prije svega, privrženi mirnom predstavljanju Republike Srpske.

On je rekao da postoje spekulacije o navodnom dolasku nekih ekstremističkih grupa i ocijenio da u tim spekulacijama postoje i zle namjere.

"Što se tiče našeg mitinga podrške Republici Srpskoj niti prihvatamo te grupe, niti smo ljudi koji imaju mentalni sklop te vrste", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da je siguran da će oba skupa koja su planirana za subotu, 14. maja u Banjaluci biti bezbjedna i da kao čovjek koji ima odgovornost i kao predsjednik Republike Srpske i stranke potpuno stoji iza onog što mora i treba da urade državni organi, a to je da čuvaju stabilnu i mirnu situaciju.

"U tom pogledu neće se oklijevati ni prema kome", istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da će zaštita javnog reda i mira biti prioritetan zadatak policije i da policija ima ovlaštenja da preduzme mjere.

"Ja im dajem podršku bez obzira na koju stranu se to odnosilo, posebno ako je riječ o nekom ko je treći u svemu. Taj ne treba ni da uđe u Republiku Srpsku niti da dođe u Banjaluku na bilo koji skup", naglasio je Dodik i apelovao na organizatore protesta opozicije i mitinga vladajuće koalicije da skupovi budu održani u miru.

"Srpska ostaje privržena evropskom putu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ostaje privržena evropskom putu, ali će prihvatiti i učestvovati samo u onim pitanjima koja potpuno favorizuju njenu nadležnost i poziciju, dok je svako nametanje rješenja neprihvatljivo i biće odbačeno.

Nakon današnjeg sastanka sa generalnim direktorom u Evropskoj komisiji za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristianom Danijelsonom, izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove Tomasom Majr-Hartingom i šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom u Istočnom Sarajevu na kojem je razgovarano o evropskom putu BiH i problemima sa kojima se suočava, Dodik je izjavio novinarima da je potrebno da BiH na tom putu riješi nekoliko pitanja da bi mogla da dobije upitnik i ide dalje ka kandidatskom statusu.

Prema njegovim riječima, prvo pitanje je nastavak aktivnosti na reformskoj agendi, drugo mehanizam koordinacije i treće adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u trgovinskom dijelu koji se odnosi na dodatnu liberalizaciju za uvoz roba.

Dodik kaže da je u razgovoru o ovim temama izrazio žaljenje što BiH, dok je imala samo dva pitanja - mahanizam koordinacije i "Sejdić-Finci", nije pokazala sposobnost da ih riješi.

"Međutim, nakon toga smo dobili nove obaveze, a to je reformska agenda i adaptacija SSP-a", podsjetio je on.

Dodik kaže da vlasti Republike Srpske nastavljaju svoje aktivnosti na provođenju reformske agende, ali da je problem u vezi sa pitanjima u čije rješavanje moraju da se zajednički uključe svi u BiH, a to je strukturalni dijalog koji se ne rješava na način na koji se očekivalo i reforma javne uprave gdje nema dijaloga.

"Mehanizam koordinacije je stara tema i bila je, očigledno, zla namjera Savjeta ministara BiH da na sraman način donese odluku. To je bila zabluda, jer postoji sporazum prema kojem treba da ga u istom tekstu usvoje i potpišu različiti nivoi vlasti. Međutim, očigledno je da nas je Savjet ministara u tome zadržao", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da Republika Srpska ostaje pri tome da radi na mehanizmu kooridinacije i njen pristup je isključivo vezan za najbolje prakse koje EU ima u složenim zemljama, gdje postoji taj mehanizam.

"Nažalost, neki iz Republike Srpske su smatrali da je dobro to što je uradio Savjet ministara pa su glasali 'za', ali se u međuvremenu pokazalo da je bilo potpuno nemoguće da se to realizuje", podsjetio je on.

Kada je riječ o adaptaciji SSP-a, postoji problem vezan za dodatnu liberalizaciju, a koji u suštini uslovljava Hrvatska, kao članica EU, da se omogući da uvoz roba iz Hrvatske može da ide po Cefta uslovima, mada robe iz BiH u Hrvatsku treba da ispune kriterijume EU.

"Postoje gubici koji bi se proširivanjem i adaptacijom tog sporazuma pričinili našoj industriji, proizvođačima i poljoprivrednom sektoru i jedino suvislo jeste da se nađe mehanizam koji bi te gubitke akumulirane u nekoliko godina kroz projekte podrške EU ili na neki drugi način bili namireni proizvođačima i prerađivačima. Na taj način možemo se kretati ka tom sporazumu", naveo je Dodik.

On je dodao da je stav Vlade u vezi sa tim poznat i on u suštini štiti domaće proizvođače i prerađivače i daje mogućnost da se pristupi pregovorima uz uvažavanje vlastitih interesa, ali ne potcjenjujući zahtjeve koje ima EU.

Dodik je na početku konferencije za medije poželio novinarima dobrodošlicu u nove prostorije institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu i izrazio zadovoljstvo što je ovaj objekat, kao reprezentativni dio onog čime Srpska raspolaže, završen.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE