• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati popisa: Novi rok do kraja godine?

Autor mondo.ba

Agencija za statistiku BiH očekuje da rok za objavljivanje rezultata popisa stanovništva bude produžen do kraja godine.

Izjavio je to Velimir Jukić, direktor ove agencije, nakon još jedne sjednice Centralnog popisnog biroa, na kojoj ne da nije postignut dogovor, nego je cijeli proces praktično vraćen - na početak.


Jukić smatra da će dogovor biti postignut ako rok za objavu rezultata popisa, koji ističe 1. jula, bude produžen do kraja godine, i da će u tom slučaju biti dovoljno vremena da se dođe do usaglašenog stava, pišu "Nezavisne novine".

"U izvještaju Vijeću ministara BiH naveli smo da očekujemo da rok bude produžen, jer smatramo da je to dovoljno vremena da se donese metodologija i jedinstveni program i da se u skladu sa zakonom i preporukama izvrši obrada rezultata", rekao je Jukić, koji očekuje da će biti pronađeno rješenje i da će Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH produžiti rok do kraja godine, te da će on biti ispoštovan.

Na upit da li je razmišljao o ostavci, Jukić je kazao da nije i istakao da četiri mjeseca, od kako je preuzuo tu dužnost, svoj posao radi odgovorno.

"Metodologiju je trebalo utvrditi i donijeti prije početka popisa stanovništva i to je logika. To, nažalost, nije urađeno, nego je ostavljeno za sam kraj. U ovakvim uslovima metodologiju ćemo morati da donesemo na kraju procesa i to ćemo uraditi u skladu sa zakonom", rekao je Jukić.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, smatra da se rok može pomjeriti samo ako se prije toga utvrdi jedinstvena metodologija obrade podataka, te da se jasno kaže koliko vremena treba da se obradi popisna građa.

"Centralni popisni biro zaključio je da nema kapaciteta da dalje raspravlja o ovom pitanju jer nema konsenzusa, te da Agencija za statistiku, u skladu sa zakonom, treba da utvrdi jedinstveni program obrade podataka. Sve se u stvari vraća na početak", rekla je Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS.

Odgovarajući na pitanje da li je popis propao, Čičkovićeva je rekla da to ne smije i ne treba da se dogodi. Federalni zavod za statistiku saopštio je juče da su neosnovane izjave pojedinih članova Centralnog biroa da ovaj biro nema kapacitet da dalje razmatra jedinstveni program obrade podataka.

"Na sjednici je zaključeno da Centralni popisni biro nema zakonski osnov za utvrđivanje jedinstvenog programa obrade podataka, a ne da nema kapacitet da ga razmatra", navodi se u saopštenju. Neosnovanom smatraju izjavu da doneseni zaključci vraćaju na početak.

Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, razočaran je zbog nepostizanja dogovora o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa i ocijenio je da se Agencija za statistiku BiH svrstala među one koji usporavaju evropski put zemlje.

Kremić smatra da se izmjena zakonskog roka za objavu podataka popisa stanovništva predlaže bez ikakvog zakonskog osnova, jer je kompletan proces završen.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da se popisom manipuliše, te da bi prije dolaska prijedloga izmjena i dopuna Zakona o popisu trebalo utvrditi jedinstvenu metodologiju obrade podataka, kako bi BiH bila spremna za popis stanovništva 2021. godine. Kazao je da će u tom slučaju odgovornost biti na parlamentanroj većini.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je juče u Banjaluci da Bošnjaci ne žele relevantne podatke o popisu stanovništva u BiH, već hoće da očuvaju privilegije koje imaju.

"Bošnjaci sada ne žele da poštuju Zakon o popisu stanovništva u BiH i ušli su u različite malverzacije i spekulacije. Zvanični podaci popisa stanovništva pokazaće da pada njihova priča o etničkom čišćenju, jer će se vidjeti da 150.000 Srba nema u Sarajevu", rekao je Dodik.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE