• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci održani miting i kontramiting FOTO

Autor mondo.ba

Pjesmom "Ovo je moja kuća" koju je otpjevao predsjednik RS Dodik miting vladajuće koalicije na Trgu Krajine je završen. Takođe je završen i skup u parku. Miting je okončan pjesmom, a opozicionari su poručili "Otpjevao si svoje".

 U Banjaluci održani miting i kontramiting FOTO Izvor: Nebojša Šatara/mondo.ba


Nakon održavanja mitinga u Parku "Mladen Stojanović" okupljeni su se mirno razišli na čelu sa predstavnicima Saveza za promjene. Simbolično su okrenuli leđa Vladi RS i otišli u suprotnom pravcu.

Veliki narodni protest Saveza za promjene počeo je oko 12 časova u parku Mladen Stojanović, a miting "Srcem za Srpsku-stop izdaji" vladajuće koalicije u isto vrijeme na Trgu Krajine. Na oba skupa je bilo prisutno više hiljada građana.

Moguće je vidjeti brojne građane iz različitih dijelova BiH sa već pripremljenim transparentima, ali isto tako veliki broj snaga sigurnosti koje obezbjeđuju današnje skupove.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao na Trg Krajine nešto prije 12 sati, gdje se održavao miting "Srcem za Srpsku". Uz Dodika na skup su došli i visoki funkcioneri SNSD-a Nikola Špirić, Nebojša Radmanović...

Trg Krajinebio je pun, a okupljeni su skandirali "Mile, Mile".

Predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju prisutnima na Trgu Krajine govorio o izdaji, ali i toleranciji.

"Mnogo puta sam branio Srpsku, sam, nikog nije bilo sa mnom, sem moje ljubavi prema njoj. Ona mora da bude poštovana. Ona nije prijetnja nikome. Danas smo izloženi radikalnim i terorističkim pokretima. Znamo da nisu svi muslimani teroristi, pa ih pozivam da nam pomognu da se zajedno izborimo s teroristima koji nas sve ugrožavaju. Srpski narod je dijelio slobodu s drugima, nikad nije htio da nanosi zlo, i uvijek je bio žrtva", naglasio je Dodik.

"Sloboda je jednako država, ako nema države, nema slobode, ako nema slobode, bićemo pobijeni. Republika Srpska je država! Ništa drugo me ne zanima. Poštujemo Dejton i tražimo samo da nam ne diraju Republiku Srpsku. Zato danas Banjaluka i RS ispisuje najsvjetlije stranice svoje istorije. Sedam puta nas je više nego na drugom mitingu. Ali nismo došli da se brojimo, nego da pokažemo da želimo stabilnost i mir", istakao je.

O izdaji Dodik kaže:

"Izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom, umjesto da kažete Ne može! Izdaja je kad ne smiješ da kažeš da voliš Srbiju, i kad ne navijaš za Srbiju! Znam da nam ne teče med i mlijeko, ja o znam, nismo zato danas ovdje. Ovdje smo da dokažemo da se na samo kilometar mogu održati dva mitinga u miru i bez incidenata. Proklet bio onaj ko želi drugačije!!!".

Dodik je prenio razgovor sa (Mladenom) Bosićem: "Pita me Bosić šta kažu stranci, a ja mu kažem, izvinjavam se: jeb... te stranci".

Masa je to primila sa ovacijama, a onda je lider zapjevao hit Mitra Mirića: Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine...

...
Izvor: You Tube
"Došao sam da vidim šta se dešava, potrebno nam je više zajedništva u Banjaluci i u cijeloj državi", rekao je MONDU jedan od prisutnih.
"Mi ratni komadanti nikad se nismo dijelili, uvijek smo bili samo za Republiku Srpsku", rekao je na skupu Milan Jovović, komadant "Vukova sa Drine". Pozvao je prisutne da pozdrave aplauzom braću u Parku "Mladen Stojanović".
Petar Đokić, lider Socijalističke partije poručio da je skup na Trgu Krajine organizovan da se pošalje poruka mira, stabilnosti, izgradnje i nastavka započetog puta bolje i prosperitetnije RS.

"Na tom putu smo zajedno već 10 godina, a bili smo i prije. Naša koalicija je ta na kojoj počiva stabilnost RS, i ponosni smo na sve građane koji su nas podržali. Konačno želimo da spriječimo svađe i podvale, obustavimo sitničarenja i jasno kažemo da smo na putu dalje izgradnje i da smo okupljeni oko ideje da stvaramo bolju Srpsku. RS je napredna i poštuju je mnogi. Ona je respektabilna činjenica i realnost", istakao je.

Đokić je dodao da je vladajuća koalicija imala snage da bude jedinstvena pred svakim izazovom.

"Danas pozivamo Srpsku da ostane jedinstvena. Ima sumnjivaca koji šire laži i dezinformacije. Neka se okrenu i vide šta smo sve postigli. Ovim skupom želimo da pokažemo da je narod uz ovu vlast na čelu sa Miloradom Dodikom. Ima i onih s drugačijim političkim stavom, a mi nemamo ništa protiv da i oni kažu šta imaju. Želimo da kažemo da je RS najveća vrijednost u istoriji srpskog naroda s prostora BiH i da zahvalimo svima koji su istrajni da ona to i ostane. Da ne zaboravimo one koji su živote dali za nju", naglasio je.

Dragan Đurđević iz Srpske radikalne stranke pozvao je Dodika da "svaki dan pruža ruku opoziciji i poziva ih na razgovore".

Na mitingu na Trgu Krajine bili su vidljivi transparenti "Srcem za Srpsku", "Doboj nije Turska" i "Milorad Dodik čuva RS".

Nakon što je predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik održao govor i otpjevao pjesme "Ne može nam niko ništa" i "Ovo je moja kuća", okupljeni su istog trena krenuli ka svojim kućama i autobusimam nešto oko 13:30.

Okupljeni u banjalučkom parku nosili su transparente sa natpisima "Stop sagi kum 1,2,3,4..", "Vi ste svoju djecu zaposlili na državne jasle, a naša po parkovima gladuju", "Nije ovo Sicilija, dosta je kumova" i druge, a sa razglasa su puštane "Sistem te laže" Beogradskog sindikata, Bajagina "Pada Vlada", kao i patriotske poput "Marša na Drinu".
Prema novinarskim procjenama na skupu je prisutno između sedam i deset hiljada ljudi. Miting je počeo intoniranjem himne "Bože pravde".
Na protestu su najprije govorili obespravljene populacije u Republici Srpskoj, djeca poginulih boraca, ali posebno snažan utisak i aplauze pobrao je Miroslav Vukelić, sin ubijenog banjalučkog inženjera Milana Vukelića, čije ubistvo nije razjašnjeno ni poslije 8.5 godina.
"Ja želim samo da saznam istinu. Ko je ubio mog oca? Zašto policija i tužilaštvo ni nakon 8.5 godinu nisu rasvijetlili to ubistvo? Predsjedniče Srpske, ko mi je ubio oca? I dalje ubice mog oca slobodno šetaju ulicama. Dokle?", rekao je Vukelić.
Lider radikala Republike Srpske Milanko Mihajlica poručio je da će Republikom Srpskom upravljati iskrene, a ne lažne patriote i kriminalci.
"Ovo je početak njihovog kraja. Srećam sam za sve ono što sam govorio proteeklih godina i što se tako potvrdilo. Završiće kao Milošević i Čaušesku. Mafija je u strahu. Nećemo odsustati sve dok Republika Srpska ne postane uređena i pravna država", rekao je Milanko Mihaljica.
Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH kaže da je skup u banjalučkom parku velika pobjeda nad režimom.
"Ovo je pobjeda ljudi koji su uz ogromnu presiju došli u Banjaluku. Ovo je pobjeda protiv diktature. Sljedeći put biće nas više. Oni nisu računali na ovoliki broj ljudi", rekao je Ivanić.
Goran Šehovac, nekadašnji borac Ilidžanske brigade upitao je predsjednika RS zašto su najmanja primanja boraca, zašto invalidi dobijaju niži stepen invalidnosti i zašto nije izgrađena bolnica i stanica policije za mjesto koje ima 40.000 ljudi.
"Koliko si izdvojio sredstava za naše optužene u Federaciji. Kada ste posljedni put prislužili svijeću našim saborcima na Sokocu, mi u Istočnom Sarajevu nemamo bolnicu pa nam se borci liječe na Koševu u Sarajevu. Zašto ste dozvolili turskom premijeru da vrijeđa Banjaluku i Republiku Srpsku? Banjaluka neće biti nikada turska. Ko je ovdje izdajica", pita Šehovac.
"Gotovi su svi oni koji su nas osiromašili. Okupili smo se da kažemo dosta je trojici naših dahija. Karađorđe je sigurno ponosan kako se danas borimo.
Doveo si one protiv kojih smo se borili da kažu koji su pravi a koji lažni Srbi. Moramo ih hvatati žive kako sam nekad rekao minstru Mektiću", poručio je Nebojša Vukanović.
Adam Šukalo iz Napredne Srpske kaže da je prošlo deset godina od obećanja da će biti bolje.
"Ovo nije skup političkih partija već najveći skup u istoriji Republike Srpske. Režim i Dodik su izdali jedno naređenje - pljačkajte i dalje. Mi moramo reći- stop pljački. Da vratimo budućnost mladima", istakao je Šukalo.
Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da Banjaluka nema pravo da trpi nekoliko porodica.
"Prije svega želim da kažem da je ovaj park ustvari Trg slobode, a da je onaj gore Trg podanika. Ovaj grad mora da otjera one koji nisu uspjeli da naprave spomenik palim borcima. Sve su učuinili da zabrane ovaj skup jer strahuju od naroda. Jedno im moramo poručiti - izdajemo vaše lopovluke. Ne želimo da živimo u društvo gdje nepravda pobjeđuje i lopovi vladaju. Nismo gradili republiku za ovakve pobjednike", poručio je Čavić i isakao da skup u parku nije da se ruši republika već režim.
Predsjednik PDP-a rekao je na skupu da je ovo početak "njihovog kraja i da to niko ne može zaustaviti".
"Počeli smo oslobađanje Republike Srpske od tajkuna i korupcije. Ovo je danas pobjeda Republike Srpske. Milorad Doodik je pjevao na svom skupu a mi mu poručujemo da je svoje otpjevao", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović i istakao da Republika Srpska mora ići u promjenu vlasti, te da će opljačkane pare biti vraćene u Republiku Srpsku.
Predsjednik SDS-a poručio je okupljenima da niko ne može podijeliti sprki narod.
"Oni što su bili na trgu muka je natjerala da tamo dođu kako ne bi ostali bez posla. Oni nisu naši neprijatelji već naša braća. Narodni naprijatelji su oni koji su osiropmašili ovaj narod", poručio je Bosić.


Lider SDS-a pričitao je mjere za spas Republike Srpske:

1. Prijevremeni izbori zajedno sa lokalnim
2. Formiranje vlade nacionalnog spasa koji će sproveti fer izbore
3. Prioritetno isplatiti sve isplate
4. Stavljanje van snage odluke o poskupljenju el. energije i zustavljanje koncesija
5. Rasvjetljavljanje političkih ubistava i afera
6. Uvođenje prinudne uprave u RTRS radi objektivnog informisanja

Mićo Mićić, predsednik Gradskog odbora SDS u Bijeljini, ranije je izjavio za MONDO da je na skupu opozcije oko deset hiljada ljudi, ali da to nije konačan broj jer neki autobusi nisu došli.

"Ovdje sam jer mi je loše. Imam porodicu i unuke, a niko nije zaposlen. Moramo reći - dosta", rekao je za MONDO jedan od učesnika protesta u Parku "Mladen Stojanović".

MUP je za oba skupa zabranio šetnje koje su najavljivali opozicija od parka do Trga Krajina i pozicija u obrnutom smjeru, kako bi se izbjegao susret i sukob građana.

Savez za promjene juče je tražio dozvolu za šetnju drugom rutom, koja kako su naveli ne bi dovela do susreta sa prisutnim na mitingu pozicije, a danas su se sastali sa ministrom policije Draganom Lukačem.

Prema najavama iz MUP-a RS do sada neviđene mjere obezbjeđenja biće preduzete kako bi se spriječili bilo kakvi incidenti.

Kako je juče najavljeno o bezbjednosti održavanja ovih skupova brinuće 2.000 pripadnika policije, a i vlast i opozicija uvjereni su da će skupovi proteći mirno.

Prema podacima sa kojima raspolaže MUP-a RS, iz Savez za promjene očekuje se između 100 i 150 autobusa, dok iz vladajuće koalicije očekuju od 150 do 200 autobusa koji će doći u Banjaluku.

Zbog najavljenih protesta do 20.00 časova obustavljen je saobraćaj u širem centru grada, dok je zabranjen rad ugostiteljskim objektima kao i točenje alkoholnih pića.

Uoči skupova pozicije i opozicije u Banjaluci situacija u gradu je gotovo vanredna. Ulice u centru su zatvorene, a policija je na svakom koraku.

Još iz INFO

Komentari 10

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rdk

Jeli to onaj luka što hoda po kafićima i traži cigaru.

Walk

Ovo danas je bilo samo dokazivanje koliko ljudi je zaposlio SDS a koliko SNSD . Jer malo je ljudi koji nisu morali doci jer u protivnom gube posao ili dio ljudi koji su dobili dnevnice od 30-50km. Sve ove stranke su na vlasti vec preko 20 godina ,sto u opstinama,vladama,parlamentu...niko nista ne radi za narod, samo narod radi za njih...

Bl

Kakva je ovo bila smijurija.. hahahaha... e moj narode glupi..

Hiseta

Bravo glupi narode Republike Srpske! Evo vam dokaza kako mediji od sviju nas mogu napraviti rialiti program. Djelite se na torove pod patrolama da su drugi lopovi i pljackasi a ovi izdajice i patriote. A stvarnost je da ste i jedni i drugi siromasni, krezavi i bez posla. Mislite da ce se danas nesto mijenjati a znate da nece. Dosli ste samo da vas vase vodje vide da ste lojalni. Na jednoj strani Mladicev sin na drugoj Karadziceva cerka. Njih dvojica se nisu slagala ali su imali isti cilj i radili na njemu. Ovi nas podjelise! Zar stvarno ne vidite institucionalnu borbu RS i BiH? I na jednoj i na drugoj strani su srbi. Dakle, i jedni i drugi su ujedno pozicija i opozicija! Zivjeli i srecno danas i jednim i drugim. Ujedinjena Srpska ce ostati i poslije danasnjeg dana!

Viseslav

@Hiseta slazem se u mnogome s ovim komentarom,ali ljudi imaju pravo reci sta misle,a kada nemaju pravo reci opet ce imati pravo misliti

MONDO REPORTAŽE