• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK: Kasni digitalno emitovanje

Autor SRNA

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH danas je konstatovao da u BiH još nije počelo digitalno emitovanje, iako je Agencija dodijelila dozvole Javnom RTV sistemu i javnim RTV servisima koja važi od 1. marta.

Savjet je podržao Agenciju u daljim nastojanjima da sprovodi zadatke iz svoje nadležnosti, kako bi proces digitalizacije zaživio, saopšteno je iz RAK-a.

S tim u vezi, Savjet je prihvatio informaciju o definisanju tehničkih uslova za digitalno emitovanje u multipleksu B.

Tehnički uslovi biće proslijeđeni Ministarstvu komunikcija i transporta BiH za izradu odluke o korištenju multipleksa B.

Savjet je pozdravio aktivnosti Agencije na primjeni mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji.

Iako prvi set mjera stupa na snagu tek 1. juna, Savjet je konstatovao da su evidentna smanjenja u okviru pojedninih tarifnih paketa, te da mjere i prije primjene daju pozitivne rezultate.

Danas je usvojena informacija o sprovedenoj analizi raspoloživosti opsega za mobilne pristupne sisteme i mogućnosti uvođenja Četvrte generacije mobilnih tehnologija.

Nepostojanje strateških dokumenata u ovoj oblasti, koje usvaja Savjet ministara BiH, dovodi do direktnih finansijskih gubitaka za BiH, nemogućnosti da se unaprijedi informaciono-komunikaciono tržište, te da se građanima obezbijede usluge po povoljnijim cijenama.

Savjet RAK-a odobrio je da na javne konsultacije budu upućene izmjene i dopune pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH i o planu i upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u BiH.

Predložene izmjene i dopune Pravila o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH odnose se na ukidanje mogućnosti da operatori sa značajnom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, unutar usluge nacionalnog saobraćaja, i to unutar fiksnih mreža, uvode više različitih kategorija saobraćaja i na definisanje cijene poziva iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama.

Izmjene i dopune pravila o planu i upravljanju planom brojeva za telefonske usluge, između ostalog, odnose se na povećanje numeričkog kapaciteta geografskih telefonskih brojeva sa područnim kodom 033.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE