• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina nas, ipak, želi u EU

Autor SRNA

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja koje je pokazalo da 76 odsto ispitanika podržava pristupanje BiH EU, što je lošiji rezultat za dva odsto nego prošle godine.

 Većina nas, ipak, želi u EU Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

Ulazak u EU podržava 50,7 odsto ispitanika iz Republike Srpske, 90 odsto ispitanika iz Brčko distrikta, te 91,3 odsto ispitanika iz Federacije BiH.

Više od 64 odsto ispitanika smatra da evropski put BiH nema alternativu.

Ulazak BiH u EU podržava 76 odsto građana, pokazalo je istraživanje koje je provela Direkcija za evropske integracije u periodu mart-april.

Kao razloge podrške integraciji ispitanici najčešće navode stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije.

Među građanima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU najviše je onih koji takav stav obrazlažu povećanjem poreza i troškova života.

Kao i u prethodnim godišnjim istraživanjima, skoro polovina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma koja bi poboljšala svakodnevni život građana BiH, dok 11,6 odsto ispitanika misli da su to poreska reforma i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Čak 73 odsto građana vjeruje da bi reforme trebalo sprovoditi i da nisu uslov intergacije u EU, i to radi kreiranja boljih uslova za život građana BiH.

Prema mišljenju ispitanika, najveću korist od ulaska u EU imali bi mladi 42,3 odsto, političari 18,6 odsto, te studenti i istraživači 5,9 odsto.

Upitani da iskažu stav o budućnosti EU, oko 37 odsto anketiranih građana reklo je da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti sa proširenjem, dok 17,3 odsto njih smatra da EU kao intergacija neće opstati.

Građanima najinteresantnija tema u vezi sa intergacijom je pretpristupna pomoć, a najmasovniji načini informisanja o intergaciji u EU su i dalje televizija i internet. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, 11 odsto više ispitanika je čulo za Direkciju za evropske integracije.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom.

Informaciju o istraživanju javnog mnjenja danas je usvojio Savjet ministara BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

K*M

Zele oni koi nikada nisu bili van granica bih,koi nisu vidjeli nista ,koja jos budala zeli eu da placa vece poreze i da dajemo jos ovo malo sto nam je ostalo,zapitajte se sta je ta eu kad u njoj nije Svicarska a zasto?

MONDO REPORTAŽE