• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisana odluka o popisu!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Agencija za statistiku BiH donijela odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH 2013. Ovom odlukom spornih 196.000 popisnica ostaju kao rezidenti. Popić: Dobićemo netačne podatke

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine donijela je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka Popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. godine.

Ovu informaciju potvrdio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić na današnjoj konferenciji za novinare.

"Drago mi je da mogu reći da je Agencija utvrdila jedinstven program obrade podataka Popisa. Pozvali smo se na zakon, kao što znate, dugo vremena bilo je dogovora, razgovora i traženje rješenja oko metodologije oko rezidentnog stanovništva. Imali smo nekoliko sjednica gdje smo pokušavali tražiti rješenje za dogovor. Nakon 47. sjednice vidjeli smo da nema dogovora, donijeli smo odluku da utvrdimo jedinstveni program", rekao je Jukić.

Prema njegovim riječima, prioritet Agencije je da u narednom periodu radi na jedinstvenom programu kako bi se stiglo do ispunjenja roka za objavu podataka.

Na sjednicama Centralnog popisnog biroa posljednjih mjeseci nije postignut dogovor o metodologiji prema kojoj bi bili obrađeni podaci i objavljeni rezultati Popisa stanovništva iz 2013. niti su riješena sporna pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva.

Jukić je ranije potvrdilo da je "sporno" oko 196.000 popisnica gdje čelnici Zavoda za statistiku Federacije BiH i Agencije za statistiku Republike Srpske nisu usaglasili koju od metoda za određivanje rezidentnog stanovništva da koriste.

Jukić je potvrdio kako je novi jedinstveni program urađen prema preporukama IMO tima te da sporne popisnice, njih 196.000, ostaju kao rezidenti, odnosno stalni stanovnici BiH.

"Oni ostaju rezidenti", rekao je Jukić.

Popić: Dobićemo netačne podatke

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Miljan Popić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, te je istakao da nisu usvojeni i da prilikom obrade podataka neće biti primijenjen nijedan od zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

"Na ovaj način dobićemo netačne podatke i neće biti ispoštovan Zakon o popisu iz 2013. godine", upozorio je Popić i dodao da partnerima iz EU neće biti dati tačni podaci.

On je precizirao da će biti prekršen Član 7 Zakona o popisu stanovništa u BiH koji definiše ko su stalni, rezidentni stanovnici, te član koji je Agenciji za statistiku BiH i entitetima dao mogućnost da pri obradi popisnih podataka koriste sve raspoložive baze podataka.

"Ovakvim načinom obrade podataka mijenja se sadržaj popisa", naglasio je Popić i naveo da su zanemarene i preporuke iz jednog od izvještaja IMO tima.

Prema njegovim riječima, kontrolni popis će pokazati da postoje odstupanja viša od 10 odsto, što je mnogo više od međunarodnog standarda.

Popić je na konferenciji za novinare demantovao informacije da je popis stanovništva 2013. godine koštao 50 miliona KM i naveo da je riječ o 35 miliona.

"Ni popis ni novac ne bi propali da su produženi rokovi za objavljivanje rezultata", istakao je Popić.

Sa Jukićevom odlukom saglasan je njegov drugi zamjenik Fadil Fatić. Jukić i Fatić su izjavili da su svjedočili u Tužilaštvu BiH, koje istražuje aktivnosti u vezi s provjerom procesa popisa stanovništva.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od prvog do 15. oktobra 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Agencija za statistiku BiH dostavila je juče Savjetu ministara BiH Izvještaj o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine s prijedlogom da rok za objavljivanje rezultata bude kraj 2016. godine, umjesto 1. juli.

Čičković: Jedinstveni program obrade podataka protivan zakonu

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković izjavila je danas Srni da jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH nije u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i ne može biti prihvatljiv za Republiku Srpsku.

"Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio je danas odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici bez saglasnosti članova Centralnog popisnog biroa", rekla je Čičkovićeva i napomenula da ni u Agenciji za statistiku BiH nije bilo saglasnosti o navedenoj odluci.

Ona je istakla da je pitanje, nakon donošenja navedene odluke, koliko će rezultati popisa stanovništva u BiH biti validni.

"Iznenađena sam ovakvim načinom rada, jer sam posredstvom medija saznala da je Jukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, što je nedopustivo", dodala je Čičkovićeva.

Stevandić: Neprihvatljiva odluka

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da Srpska neće prihvatiti odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

"Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH odmah moraju reagovati zbog donošenja navedene odluke i hitno zatražiti sjednice Predsjedništva BiH, oba doma parlamenta BiH i Savjeta ministara. Ukoliko to ne urade znači da su u dosluhu sa onima koji rade protiv srpskih interesa", rekao je Stevandić.

On smatra da će, ukoliko bude prihvaćena navedena odluka, Srbi biti nacionalna manjina u BiH.

Stevandić kaže da bi Republika Srpska u svakom slučaju trebalo da objavi dio popisa koji se tiče njenih stanovnika.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE