• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inicijativa bez dometa"

Nova inicijativa Sulejmana Tihića u vezi sa Izbornim zakonom i Poslovnikom u Skupštini BiH naišla na oštra negodovanja u RS!

 "Inicijativa bez dometa" Izvor: MONDO

Poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić izjavio je da zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića upućen Ustavnom sudu BiH za ocjenu saglasnosti Izbornog zakona i Poslovnika Predstavničkog doma sa Ustavom BiH još jednom potvrđuje apsurdnost i nedosljednost bošnjačke politike i da ta inicijativa, osim u smislu predizborne kampanje, nema nikakvog dometa.

"Oni sad čak potežu pitanje nacionalne zastupljenosti iz 1991. godine u parlamentu, u Predstavničkom domu koji predstavlja poslanike iz dva entiteta, a kada je riječ o popisu onda su oni velike demokrate, prevazišli sve nacionalne i vjerske razlike i ne prihvataju nikako da se ljudi svojom voljom izjasne kojoj naciji i vjeri pripadaju", naglasio je Dokić.

Dokić je ocijenio da je očigledno da se, kako je naglasio, Tihić priprema za predizbornu kampanju i pokreće pitanja koja su "mila uvu njegovog glasačkog tijela".

"Glasanje se apsolutno provodi po Ustavu BiH i tu nema nikakve dileme. Entitetsko glasanje se provodi u oba doma. Ubijeđen sam da bilo kakva njegova inicijativa nema nikakve šanse da uspije. Uostalom, i visoki predstavnik u BiH, kao konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Ustava, reagovao je dva puta u vezi s tim. Postoje i pisani tragovi tih reagovanja. U prvom slučaju to je bilo u vrijeme Volfganga Petriča, u drugom Miroslava Lajčaka", istakao je Dokić.

Komentarišući Tihićevu tvrdnju da nije ispoštovan ustavni princip o, kako je rekao, proporcionalnoj zastupljenosti sva tri konstititutivna naroda i ostalih građana u BiH prema pospiu stanovništva iz 1991. godine u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Dokić je istakao da je ta tvrdnja smiješna.

"Jedna od ustavnih odredbi jeste tačno koliko se poslanika bira iz RS, a koliko iz FBiH. Tu nema dileme. Kada je riječ o Predstavničkom domu, ne govori se o zastupljenosti naroda već entiteta. Izbori su otvoreni i direktni i onako kako glasači glasaju takav je rezultat. Ako su svi Srbi, potpuno je sve ustavno. Moglo se desiti da bude pola Bošnjaka i to je potpuno ustavno. To pitanje ni na koji način nema bilo kakve veze sa procentualnom zastupljenošću stanovništva i naroda", zaključio je Dokić.

Samostalni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković kaže da je zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Sulejemana Tihića novi pokušaj da se ospori Republika Srpska kao izborna jedinica i entitetsko glasanje dovede u besmislenu poziciju.

"To je Tihićev pokušaj da se na neki način devastira značaj entiteta u izbornom procesu u BiH. Apsolutno sam siguran da taj član Izbornog zakona, pogotovo Poslovnik, nisu u suprotnosti sa Ustavom BiH i da će sud taj zahtjev odbiti", naglasio je Novaković.

On je ocijenio da je suština Tihićevog zahtjeva da se dezavuiše entitetsko glasanje i da se kroz priču da je entitetsko glasanje u stvari etničko glasanje ospori njegova saglasnost sa odlukom o konstutivnosti naroda.

"Ovdje je riječ o sposobnosti političara u parlamentarnoj većini da dođu do dogovora, a ne da je entitetsko glasanje problem usvajanja zakona. Dakle, ukoliko bi se poštovale procedure, radilo više na koordinaciji, uvažavali stavovi entiteta, onda sigurno da entitetsko glasanje ne bi bilo problem", zaključio je Novaković.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kaže da Tihićev zahtjev ima svrhu prikupljanja jeftinih političkih poena.

"Očigledno je da Tihić Ustavni sud shvata kao instituciju za ispunjavanje njegovih želja i želja SDA, čiji je on lider. Ako se on zaista zalaže za kolektivnu jednakost konstitutivnih naroda u BiH, onda bi trebalo prvo da počisti u svom dvorištu", naglasila je Markovićeva.

To znači, kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, da Tihić prvo treba da stvori kolektivnu ravnopravnost naroda u Sarajevu gdje je svega pet odsto Srba od njih trideset i nešto koliko je bilo prije rata.

Ona je ocijenila da potpuno bespredmetno pričati o Tihićevim zahtjevima, jer, kako je rekla, on s vremena na vrijeme posegne za nekim potezima prema Ustavnom sudu, a sve u svrhu jeftinih političkih poena.

Tihić je u zahtjevu za ocjenu saglasnosti naveo da se zbog, kako tvrdi, neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH - član 9.1. stav 2 i 3, u sadašnjoj strukturi Predstavničkog doma parlamenta BiH nije ispoštovan ustavni princip o proporcionalnoj zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine.
(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE