• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđenici će kaznu služiti blizu prebivališta

Autori mondo.ba Autori SRNA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kojim se omogućava osuđenim licima služenje kazne blizu njihovog mjesta prebivalištva.

 Osuđenici će kaznu služiti blizu prebivališta Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske, koji omogućava otvaranje drugog televizijskog programa, budući da ova medijska kuća za to ima produkcijske i kadrovske kapacitete.

Odbijen je amandman klubova poslanika opozicionih stranaka kojim je zahtijevano uvođenje prinudne uprave u RTRS.

Usvojen je Zakon o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, kojim se, između ostalog, uređuju osnove sistema uzajamne katalogizacije, te matične funkcije u ovoj oblasti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim se uređuje djelatnost u ovoj oblasti kao dio jedinstvenog vaspitno-obrazovnog sistema Srpske.

Ovaj nacrt je upućen u javnu raspravu koja će trajati 30 dana, a za čije sprovođenje je zaduženo Ministarstvo prosvjete i kulture.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku kojim se kao novina uvodi posebna kontrola i kontrola neregistrovanog subjekta.

Poslanici su, po hitnom postupku, usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Republike Srpske koji predviđa da svi inspektori u okviru svoje nadležnosti mogu vršiti kontrolu prijavljivanja radnika u jedinstveni sistem kontrole i naplate doprinosa.

Usvojen je, po hitnom postupku, i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, sačinjen iz opredjeljenja Vlade Srpske o suzbijanju sive ekonomije i smanjenju neformalnog sektora u ovoj grani.

Skupština je usvojila i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi koji, takođe, čini dio seta zakonskih rješenja za suzbijanje sive ekonomije, proširenjem nadležnosti svih inspekcija u Srpskoj u vezi sa kontrolom registrovanja djelatnosti i kontrolom prijavljivanja obveznika doprinosa.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se sprečavaju mahinacije prilikom oporezivanja motocikala, uočene u dosadašnjoj praksi, i definiše visina poreza prema kubikaži motora.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim se uređuje djelatnost osnovnog vaspitanja i obrazovanja kao dio jedinstvenog vaspitno-obrazovnog sistema Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je u završnoj riječi da vjeruje da će u okviru javne rasprave biti definisan konačan prijedlog zakona koji će biti kvalitetan i primjenjiv u školama.

Preostale tačke dnevnog reda 12. redovne sjednice Narodne skupštine Srpske biće razmatrane 24. maja u 10.00 časova za kada je zakazan nastavak.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

Zatvorska kazna kao sto svi znamo sluzi da se osudjenik popravi. Nas zakon je takav da ljude koji cine krivicna dela stimulise da budu jos gori. To sto im se dozvoljava da imaju sve moguce u zatvoru je cista privilegija i idiotizam. Ja bih njima ukinuo sve moguce i uveo obavezno radno vreme ali u sklopu zatvora. Izdrzavanje kazne bilo bi im nocna mora, a ne duzi godisnji odmor.

MONDO REPORTAŽE