• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMO: Hitno objavite rezultate popisa!

Autor SRNA

Međunarodna posmatračka misija apelovala je da Agencija za statistiku BiH i entitetski statistički zavodi finalizuju rad na popisu u skladu sa međunarodnim preporukama, s obzirom na to da je prošlo više od dvije godine.

  "Pravovremena objava rezultata popisa od ključne je važnosti, s obzirom na relevantnost popisnih podataka za planiranje i izradu politika u BiH. IMO, čiji je zadatak da prati cijeli proces od priprema do objave rezultata, može da preispita svoje učešće u popisu u BiH u slučaju znatne odgode objave rezultata, što bi se odrazilo i na njihovu relevantnost", saopšteno je iz Delegacije EU.

Nakon nedavne oduke Agencije za statistiku BiH da usvoji program obrade podataka popisa, predstavnici IMO-a su se sastali sa predstavnicima vlasti, uključujući ministra civilnih poslova Adila Osmanovića kao koordinatora za popis, i sa statističkim institucijama.

U saopštenju je navedeno da su predstavnici IMO-a razgovarali o sprovođenju usvojenog programa obrade podataka i daljim koracima ka objavljivanju konačnih rezultata.

"IMO, kojim predsjedava direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers, koji je zadužen za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja, pozdravio je odluku o programu obrade podataka koja je donesena nakon više od dvije godine od sprovođenja popisa", piše u saopštenju.

Usvojena metodologija je u skladu sa preporukama IMO-a, uključujući preporuke koje se tiču rezidentnog stanovništva, dodaje se u saopštenju.

IMO je prvi put razmatrao preporuke o tome kako se određuje rezidentno stanovništvo krajem 2014. godine, na osnovu međunarodnih preporuka o popisima stanovništva i domaćinstava.

"U Evropskom statističkom sistemu, uloga šefa državne statističke institucije u donošenju odluka o metodologiji zasniva se na principu profesionalne nezavisnosti glavnog statističara i garantovana je Kodeksom prakse evropske statistike i regulativom o Evropskoj statistici", ističu u saopštenju.

IMO ohrabruje sve učesnike u procesu da pruže podršku koja je potrebna da ovaj princip bude sproveden i da se u potpunosti poštuje princip tajnosti podataka kroz ostatak procesa, dok je "curenje" statističkih podataka koji nisu konačni, neprihvatljivo.

Zbog toga što konačni rezultati još nisu objavljeni, konačna ocjena IMO-a će uslijediti samo nakon objave rezultata.

U vezi sa Zakonom o popisu i odredbom da rezultati budu objavljeni do 1. jula, IMO predlaže statističkim institucijama da planiraju i definišu preostale potrebne korake, uključujući detalje objave rezultata popisa.

IMO ohrabruje statističke institucije da objave prvu publikaciju, koja uključuje osnovne varijable za rezidentno stanovništvo, bez značajnih odlaganja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE