• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH umrlo 118 oboljelih od HIV (AIDS-a)

U BiH je od 1986. godine, kada je registrovan prvi slučaj AIDS-a, do danas umrlo 118 osoba zaraženih virusom HIV, i to 54 u RS i 64 u FBiH.

 U BiH umrlo 118 oboljelih od HIV (AIDS-a) Izvor: MONDO

Ovo je kazala Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a. Posljednji smrtni slučaj zabilježen je u ovoj godini u FBiH i prvi je u zadnje dvije godine.

Safet Omerović, ministar zdravstva FBiH, poručio je da imamo dobru epidemiološku situaciju jer su zdravstvene vlasti nakon pojave pandemije ozbiljno shvatile problem i na vrijeme obezbijedile sve što treba.

"Ova bolest nije poprimila epidemiološki karakter zahvaljujući, između ostalog, značajnim sredstvima Globalnog fonda za preventivne aktivnosti", rekao je Omerović.

On je istakao da su do danas u BiH registrovane 162 HIV inficirane osobe, od kojih se bolest AIDS razvila kod 105 osoba.

Omerović je dodao da je u ovoj godini u BiH bilo šest novoinficiranih, od čega četvoro s razvijenim AIDS-om.

Ravlija je naglasila da je u FBiH osnovano 11 centara za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje u koje se svi koji to žele mogu javiti bez uputnice.

Udruženje građana "Akcija protiv side" iz Banjaluke organizovalo je u Kliničkom centru Banjaluka besplatno i anonimno testiranje na virus HIV-a.

Pod nadzorom infektologa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra (KC) Banjaluka trenutno je 13 pacijenata koje žive s HIV-om.

"Desetoro od njih pije antiretrovirusnu terapiju, a troje samo dolazi na redovne kontrole", izjavila je Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti KC Banjaluka.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da se RS i BiH smatra zemljom s niskom stopom HIV-a.

Latinović je istakao da je ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a "Ja živim svoja prava", naglasivši da su sve aktivnosti usmjerene na podizanju svijesti stanovništva o pravima oboljelih od ove bolesti.

Ljubica Jandrić iz Instituta za zaštitu zdravlja RS rekla je da je do sada ukupno u RS registrovano 57 slučajeva HIV-a, od čega su u 2009. godini registrovana tri slučaja.

Ona je istakla da je, prema polnoj pripadnosti, od ukupnog broja registrovanih 73 odsto osoba muškog pola.

"Analizom registrovanih prema uzrastu, najveći broj je u dobnoj skupini 50 do 54 godina, te od 30 do 34, dok za 15 osoba koje su registrovane kao nosioci HIV-a ne postoje podaci o godini rođenja", rekla je Jandrićeva.

Zlatko Čardaklija, federalni koordinator za HIV/AIDS, rekao je da je liječenje oboljelih osoba koncentrisano u klinikama u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci, te da Mostar ima preduslove da krene s liječenjem.

Napomenuo je da je prije desetak dana Izvršni odbor Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije odobrio BiH nova sredstva za dva projekta preventivnog karaktera koji se odnose na HIV i tuberkulozu.

Dodao je da će tačan iznos novca biti poznat nakon pregovora, te očekuje da će BiH za prve dvije godine projekta dobiti oko 20 miliona dolara za HIV i 10 miliona dolara za tuberkulozu.

U većini bh. gradova je raznim aktivnostima obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.


Liječenje nedostupno za pet miliona oboljelih

AIDS je proglašen hroničnom bolesti zahvaljujući adekvatnoj terapiji koja je dostupna za četiri miliona oboljelih u svijetu, ali ima još pet miliona kojima nije dostupna, istakao je Safet Omerović, ministar zdravstva FBiH.

Dodao je da je 33,4 miliona osoba u svijetu zaraženo virusom HIV, a u prošloj godini je bilo 2,7 miliona novoinficiranih i dva miliona umrlih.

Napomenuo je da ovoliki broj oboljelih mora angažovati društvo u cjelini, te da je situacija najteža u subsaharskoj Africi, gdje živi 67 odsto ukupno inficiranih u svijetu, i gdje se javlja 90 odsto novoinficirane djece i bilježi 72 odsto ukupnog broja umrlih.

"Broj novoinficiranih u svijetu opao je za 17 odsto u posljednjih osam godina, a najveći progres viđen je upravo u subsaharskoj Africi", rekao je Omerović.

Prenošenje HIV-a

HIV se najčešće prenosi miješanjem nekih od tjelesnih izlučevina oboljelog s onima zdravog čovjeka, najčešće seksualnim putem, ali i s majke na dijete u trudnoći ili dojenjem.

Moguće se zaraziti i korištenjem iste igle kao i zaraženi, zatim transfuzijom.

Uzročnik HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus koji napada odbrambene ćelije organizma iz grupe leukocita, koje direktno učestvuju u imunološkoj reakciji protiv mnogih bolesti i tako čini imunološki sistem čovjeka bespomoćnim da se brani od bolesti. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE