• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ostvarila napredak ka EU

Autor SRNA

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocijenili su da je BiH ostvarila veliki pomak na evropskom putu, ali da predstoji još mnogo obaveza.

 BiH ostvarila napredak ka EU Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

Čović i Kitarovićeva sastali su se danas na marginama "Brdo-Brioni" samita u Sarajevu i istakli da je neophodno dalje intenzivirati reformsku dinamiku na temelju dobronamjernog unutrašnjeg političkog dijaloga s ciljem učvršćenja evropske perpektive.

Oni su razgovarali o daljem unapređenju odnosa između dvije zemlje, koje su istorijski i u regionalno-političkom smislu snažno upućene na uzajamnu solidarnost i njegovanje dobrosusjedskih odnosa.

U tom smislu Hrvatska kontinuirano pruža snažnu podršku evropskom putu BiH, kako bilateralno, tako i na nivou institucija EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Oni su istakli da su odnosi u BiH važni za regionalnu stabilnost što je dodatni podsticaj pažljivom i sistemskom rješavanju svih otvorenih pitanja koja opterećuju unutrašnje odnose i evroatlantske aspiracije, te da stoga implementaciju pristupnih obaveza nužno treba pratiti i konsolidacija političkih odnosa.

Sagovornici su se osvrnuli i na hrvatsko pitanje u BiH, ocijenivši da je za postizanje cjelovite stabilnosti i funkcionalnosti BiH neophodna stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE