• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Usporen reformski put BiH"

Autor SRNA

Članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i izvjestioci Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope danas su razgovarali o uzrocima usporenog reformskog puta BiH.

 "Usporen reformski put BiH" Izvor: mondo.ba
Izvor: mondo.ba

  Tokom sastanka poseban akcenat je stavljen na nezadovoljavajuću ekonomsku situaciju koja se ne popravlja željenom brzinom i u željenom obimu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi kolegijuma oba doma razgovarali su danas sa izvjestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u okviru njihove završne posjete pred sačinjavanje ovogodišnjeg izvještaja o stanju u BiH, te unutar njega ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela pristupanjem Savjetu Evrope.

Članovi kolegijuma istakli su da je zbog složenosti odlučivanja u BiH neke pomake teško načiniti, te da je činjenica da je i u proteklom periodu izgubljeno mnogo vremena u traženju rješenja za probleme oko kojih dogovor ključnih političkih aktera još nije postignut.

Na sastanku je istaknuto da nije moglo biti uvijek poštovano opredjeljenje iz Reformske agende na osnovu kojeg se preferiraju ekonomska pitanja i potezi s ciljem poboljšanja ekonomske situacije u BiH, uz ostavljanje po strani teških i iscrpljujućih političkih tema.

Tokom sastanka istaknuto je da su posljednjih mjeseci snažno pojačane aktivnosti na suzbijanju zapošljavanja u takozvanoj sivoj zoni ili rada na crno, ali pažnju i energiju su ipak nerijetko odvlačila iskrsla teška politička pitanja.

Pri tome su apostrofirani problemi vezani za saopštavanje rezultata popisa stanovništva, uspostavljanje mehanizma koordinacije, neuspjeli dogovor oko poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, a aktuelno je i pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Još jednom je ukazano na lošu praksu da se u BiH izbori održavaju svake dvije godine, ali i na pokušaje da se brojna pitanja problematizuju upravo kroz izbornu kampanju, čime se direktna šteta nanosi svim građanima BiH.

Članovi rukovodstava domova Parlamentarne skupštine BiH su izvjestiocima Monitoring komiteta iznijeli uvjerenje da ne postoje dileme da će pitanja oko kojih se danas vode velike polemike na kraju ipak biti definitivno riješena jer za BiH, kako je rečeno, nema drugog puta osim puta ka EU i ispunjavanju njenih standarda.

Uz to izvjesno je da će u vrlo skorom periodu morati biti otklonjene anomalije i nepoštivanje ljudskih prava na koje je ukazano odlukama Evropskog suda za ljudska prava, najprije u slučajevima "Sejdić i Finci", potom "Zornić", a od prije nekoliko dana i u slučaju "Pilav".

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE