• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska: Državljanin BiH pripadnik ISIS-a?

Autor SRNA

Državljanin BiH koji je uhapšen u Švedskoj osumnjičen je da je pripadnik "Islamske države", ali je pod nadzorom Službe za migraciju jer je zatražio azil, izjavili su danas švedski zvaničnici, prenosi AFP.

Državljanin BiH (46), koji je u švedskim medijima opisan kao "džihadista `Islamske države", u Švedsku je stigao u ponedjeljak, 13. juna, sa svojih četvoro djece.

Švedski dnevnik "Sidsvenskan" piše da je on naveden kao osumnjičeni u šengenskom informacionom sistemu, na zahtjev Francuske.

On je iz Tuzle stigao na aerodrom u Malmeu na jugu Švedske sa nedavno dobijenim pasošom izdatim na njegovo ime.

Službenici su primijetili da je bio nervozan prilikom prolaska kroz carinsku kontrolu. Nakon ispitivanja, granične službe su potvrdile njegov identitet.

On je zatražio azil i, iako je osumnjičeni džihadista, prebačen je u pritvorski imigracioni centar jer Švedska ispred politike stavlja Ženevsku konvenciju za izbjeglice.

"Svaki pojedinac prolazi kroz ovu proceduru. To ne znači da on neće biti uhapšen nakon razmatranja slučaja", rekao je portparol Agencije za imigraciju Fredrik Bengtson agenciji Frans pres.

Švedska policija kritikovala je odluku da se osumnjičeni preda zvaničnicima imigracione službe, napominjući da bi on trebalo da bude deportovan.

"Čim neko dođe i poviče `azil`, vrata raja mu se otvaraju. Druga članica Šengena, Francuska, već ga je procijenila kao opasnog i donijeta je odluka da mu treba zabraniti ulazak u ostale zemlje. Švedska ne može biti ulazna tačka", istakao je šef granične policije Leif Franson.

"Sidsvenskan" navodi da je osumnjičeni džihadista bio hapšen 2010. godine u BiH nakon što je policija poslije pretrage u njegovoj kući pronašla naoružanje i džihadističku propagandu.

On je u februaru ove godine bio uhapšen i u Turskoj zbog sumnje da se borio na strani "Islamske države". Deportovan je u BiH, gdje je policija zaplijenila njegov pasoš i zabranjeno mu je da napušta zemlju.

Birn nezvanično saznaje da je uhapšen Osman Kekić zvani Abdulaziz, koji je odavno poznat policijskim agencijama u BiH.

Prije šest godina, njega je, zajedno s grupom pripadnika selefijskog pokreta, uhapsila policija Republike Srpske na području Novog Grada i Kozarske Dubice.

Oni su bili osumnjičeni da su na području Srpske propagandnim i zabranjenim materijalima širili nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju i netrpeljivost.

Sa Kekićem je tada uhapšen i Mirsad Crnalić, čija je supruga švedski državljanin.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE