• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuća u BiH, bašta u Hrvatskoj!

Većina stanovnika Kostajnice koja želi da dođe do svojih bašta to mogu učiniti samo ako pređu u Hrvatsku, naravno s ličnom kartom ili pasošem!

 Kuća u BiH, bašta u Hrvatskoj! Izvor: MONDO

Problem razgraničenja u donjem toku rijeke Une kod Kostajnice još nije riješen. Zbog toga najviše ispaštaju vlasnici zemljišta uz desnu obalu Une čije oranice se, prema sadašnjem stanju, dijelom nalaze u Hrvatskoj, a dijelom u BiH.

Momir Grbić kada krene iz kuće u baštu koja je udaljena samo 200 metara mora da pređe državnu granicu, jer je nakon raspada SFRJ njegova bašta ostala u Hrvatskoj, a kuća u BiH.

Sam Momir može da pređe granicu bez problema, ali ne može na teritoriju susjedne zemlje da prenosi niti prevozi nikakav alat ni mašine, piše "Euroblic".

"Kad pitam na graničnom prelazu da li mogu da pređem u baštu sa traktorom, đubretom i prikolicom, odgovore da ne mogu. Pa šta će mi bašta, ako ću da je obrađujem golim rukama", pita se Momir Grbić.

Njegove komšije pitaju se i da li će im pasoši biti potrebni i da se ljeti okupaju i osvježe u reci Uni, pored koje žive.

A da žive teško, upravo zbog neriješene granice, svjedoči i načelnik Kostajnice, Marko Čolić, koji kaže, da će se sporne granice Kostajnice sa Hrvatskom rešavati u paketu sa ostalim, još neriješenim linijama razgraničenja između BiH i Hrvatske.

Podsjeća da se spor oko granice na Uni vodi oko teritorije na desnoj obali reke, na kojoj se nalazi fudbalsko igralište i tvrđava Stari grad, za koju Hrvati tvrde da je pripadala dinastiji Zrinskih.

"Nadamo se da će se to uskoro riješiti, jer je to u interesu obe države", navodi načelnik Čolić, tvrdeći da će vjerovatno biti neophodna međunarodna arbitraža, jer dvije države ne mogu da se dogovore.

Za njega i druge građane Kostajnice Dejtonski sporazum ima posljednju riječ kada je u pitanju uređenje BiH, po kojem granica između Kostajnice i Hrvatske ide maticom rijeke Une.

"Dejton nije ispoštovan, mi nemamo pristup rijeci Uni, situacija je potpuno nerazjašnjena. S druge strane, mi smo saglasni i da taj dio zemljišta koji se gruntovno vodi na RH otkupimo, a da tvrđava ostane zaštićeni dio teritorije, kojom će i dalje upravljati Hrvati“, ističe Čolić.

Zbog sporne granice stoje i radovi na zaobilaznici u Kostajnici i svi projekti zacrtani u Strategiji razvoja opštine, jer bi gledajući sadašnje stanje trebalo srušiti pola grada da bi se zaobilaznica izgradila.

Prošlo je više od deset godina od kada su BiH i Hrvatska potpisale sporazum o graničnoj liniji, koji ni do danas nijedna od tih susednih zemalja nije ratifikovala u parlamentu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE