• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malešević: Na roditelje se vrši pritisak

Autor Anadolija

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS kaže da se vrši pritisak na roditelje djece bošnjačke nacionalnosti kako bi odbijali da njihovoj djeci u đačke knjižice bude upisan jezik bošnjačkog naroda tražeći da stoji - bosanski jezik

Na pitanje da li su planirani ikakvi razgovori u cilju rješavanja problema sa roditeljima djece bošnjačke nacionalnosti u školama u RS, koji se ne slažu sa instrukcijom koje je o nazivu jezika Ministarstvo prosvjete i kulture RS dostavilo školama, da se u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu sa Ustavom RS, Malešević je odgovorio da će razgovora biti, ali da to zavisi i od druge strane.

"Međutim, moramo biti svjesni šta piše u Ustavu i kakva je odluka Ustavnog suda. Jedni tumačimo da je odluka ono što je gore napisano da je Ustavni sud donio odluku da ono što je napisano u Ustavu RS nije u suprotnosti sa Ustavom BiH. Međutim, Bošnjaci tumače obrazloženje presude što nije primjereno", rekao je Malešević.

Ponovio je da se o tom pitanju konsultovao sa pravnicima i profesorima Ustavnog prava na Pravnom fakultetu, te da je dobio obrazloženje da se treba primjenjivati tekst Odluke Ustavnog suda BiH, a ne obrazloženja.

"Kako će se sve ovo završiti s obzirom da su izbori blizu i da svi političari nastoje da na sve moguće načine pridobiju glasače, a imam informacije da se vrši pritisak na roditelje Bošnjaka da ne prihvate ovo što je dostavljeno školama. Roditelje izgleda niko ne pita nego se vrši pritisak na njih", rekao je Malešević.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zena-zmaj

Da smo svi Bosanci, pa da govorimo jedan, bosanski jezik, ali kad nismo. A ni oni vise ne znaju sta su, ko su i kojim jezikom govore.

VIIXII

@Zena-zmaj Ma znaju, nego ne mogu i nece da to prihvate. Zato i jesu takvi kakvi su. Isfrustrirani, nenormalni...

MONDO REPORTAŽE