• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN: BiH da istakne svog kandidata

Autor mondo.ba

Sekretarijat Savjeta bezbjednosti UN-a je putem Generalne skupštine te najvažnije međunarodne organizacije uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je pozvao našu zemlju da istakne svog kandidata za poziciju generalnog sekretara.

U pismu je Predsjedništvo obaviješteno da će se sa razmatranjem kandidata započeti 21. jula ove godine, te da bi sve ostale zemlje koje to do sada nisu učinile trebalo da predlože svoje kandidate, pišu "Nezavisne novine".

U našem regionu jedino BiH nije istakla svog kandidata. Kandidovali su se Vesna Pusić, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije, Danilo Tirk, bivši predsjednik Slovenije, Igor Lukšić, bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore, te Srđan Kerim, bivši ministar spoljnih poslova Makedonije.

Ovoliki broj kandidata iz bivše Jugoslavije posebno je važan s obzirom na to da bi, prema nepisanom pravilu, ovaj put na poziciji generalnog sekretara mogao da se nađe neko iz istočne ili južne Evrope. Iz tog dijela svijeta za poziciju generalnog sekretara bori se i Miroslav Lajčak, slovački šef diplomatije, nama poznat kao bivši visoki predstavnik UN-a u BiH, što mu daje izuzetno dobre šanse s obzirom na iskustvo u toj organizaciji.

Kako je rekao izvor iz UN-a, veliki broj članica UN-a smatra da bi naredni generalni sekretar ili, u najmanju ruku, zamjenik trebalo da bude žena, te da je na tu činjenicu prvi reagovao Jeremić, koji je odmah nakon isticanja svoje kandidature naglasio da bi, ukoliko bi on bio izabran, njegov zamjenik definitivno bila osoba ženskog pola.

Ukoliko prevlada mišljenje da bi kandidat mogla biti žena, naš izvor nam je istakao da bi velike šanse imala Irina Bokova iz Bugarske. Oni, takođe, ističu da bi i pozicija zamjenika, na kojoj bi bila osoba ženskog pola, bila prihvatljiva većini članica. U svakom slučaju, najbitniji neformalni uslov za kandidata jeste da bude po volji dvije najuticajnije članice UN-a: SAD i Rusije, mada je ključna podrška i ostalo troje stalnih članica Savjeta bezbjednosti, odnosno Velike Britanije, Kine i Francuske, s obzirom na to da ovih pet zemalja raspolaže mogućnošću veta.

Na stranici UN-a navedeno je da je do sada prijavljeno 11 kandidata, te da bi novoizabrani generalni sekretar trebalo da stupi na dužnost u januaru 2017. godine. Denis Kuljiš, poznati hrvatski novinar, ističe da su još sve opcije otvorene jer još nisu prijavljeni svi potencijalni kandidati, ali da bi on između do sada prijavljenih "tipovao" na kandidatkinju s Novog Zelanda Helen Klark.

"Nekako mi se čini da se tu sad lome svi ti svjetski utjecaji i da je upravo ta pacifička regija ta koja je geostrateški najinteresantnija", rekao je Kuljiš.

Dodao je da ni Miroslav Lajčak nema loše šanse, mada bi, po njemu, bilo neuobičajeno da zemlja koja preuzima predsjedavanje EU, odnosno Slovačka, pusti jednog od najjačih ministara u UN.

Što se tiče našeg regiona, smatra da Jeremić ima šansu jer je uspio razviti razgranate kontakte, posebno u dijelu nesvrstanog svijeta koji ima veliku glasačku mašineriju u UN-u, ali da mu u prilog ne ide činjenica da kao ministar spoljnih poslova, kako smatra Kuljiš, nije impresionirao najvažnije svjetske igrače poput SAD.
Što se tiče Pusićeve, ističe da su njene šanse zanemarive s obzirom na to da, kako je istakao, Hrvatska trenutno ima velikih unutrašnjih problema s preslagivanjem vladajuće većine, te činjenice da je imala blijed nastup na intervjuu koji je obavila u UN-u.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE