• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH rekorder po broju političkih stranaka

Autor SRNA

U BiH je trenutno registrovano oko 130 političkih subjekata, pokazalo je istraživanje koje je Koalicija "Pod lupom" danas predstavila u Sarajevu.

"Procjenjuje se da jedan politički subjekat dolazi na otprilike svakih 30.000 stanovnika, što nas po broju političkih partija u odnosu na broj stanovnika u zemljama regiona svrstava u sam vrh", saopšteno je iz Koalicije "Pod lupom".

Predstavnik Koalicije Vehid Šehić rekao je da su ključni razlozi osnivanja velikog broja političkih partija u BiH u nepostojanju jedinstvenog registra i zakona o političkim organizacijama na nivou BiH.

Za osnivanje političke organizacije u Republici Srpskoj potrebno je 500 potpisa, u Brčko distriktu 300, a u Federaciji BiH samo 50 potpisa.

U saopštenju se navodi da u BiH ne postoji jedinstven zakon o političkim organizacijama, već tri zakona na tri nivoa vlasti koji na različite načine regulišu oblast registracije političkih subjekata, iz čega proizilaze razni problemi u procesu uslova i registracije političkih subjekata.

"Broj potpisa za registraciju političkih subjekata nije jednak, administrativne takse za registraciju su niske, a tačan broj registrovanih stranaka nije moguće sa sigurnošću utvrditi jer ne postoji jedinstven registar političkih subjekata na nivou BiH", dodaje se u saopštenju.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

E cuj nije na nivou BiH. Objasni ti koje BiH? Jos da nam je BiH na nivou BiH e onda bi sve cvetalo od zna se cega. Ipak, nece moci. A da î ima ima izgleda vise i od samih stanovnika

MONDO REPORTAŽE