• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donacije potrošili na plate

Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) za dvije godine potrošio pet miliona maraka donacija, utvrdila Kancelarija za reviziju BiH.

 Donacije potrošili na plate Izvor: MONDO

Za plate VSTS je potrošio više od pet miliona maraka donacija. Za "ugovorene i druge usluge" potrošeno je više od 6,5 miliona KM. Pravne usluge međunarodnih eksperata su koštale više od 2,8 miliona maraka, a domaće konsultacije 471.582 KM. Za nabavku računarske opreme je izdvojeno 1.079.051 KM, a za rekonstrukciju zgrada 1.085.613 KM, prenio je "Glas Srpske."

Revizija trošenja donacija u VSTS-u obavljena je po zahtjevu Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, čiji članovi su ranije tvrdili da je VSTS godinama krio podatke o utrošenim milionskim donacijama i da je zbog toga odbijao saradnju sa Kancelarijom za reviziju BiH.

U revizorskom izvještaju je navedeno da je VSTS ugovorio ukupno 21 program donacija u vrijednosti od 27.219.785 KM od čega je odobreno i uplaćeno više od 23.637.424 maraka.

Za tekuće izdatke potrošeno je 15.309.914 KM, a za kapitalna ulaganja više od 3,3 miliona KM, saznaje isti list.

Revizori su uočili brojne nedostatke u postupku trošenja donacija u VSTS-u, ali mišljenja su da revidirani finansijski izvještaji izvršenih donacija, po svim bitnim pitanjima, prikazuju istinito i objektivno rezultate poslovanja.

Ipak, naglašeno je da procedure nabavki po pojedinim projektima nisu u potpunosti provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i direktivama o procedurama za javne nabavke Evropske komisije.

Utvrđeno je kako sistem internih kontrola u VSTS-u kod procesa nabavki nije obezbijedio potpuni nadzor i kvalitetnu kontrolu u svim fazama procesa nabavki.

"Ni za jedan projekat nije donesen detaljan plan nabavki sa detaljnom specifikacijom opreme, roba i usluga... Nedonošenje plana nabavki imalo je za posljedicu da su pojedine nabavke realizovane iz više postupaka, a što nije u skladu s domaćim propisima i procedurama Evropske komisije", naveli su revizori.

Uočeno je da, nakon što VSTS ispostavi darovnice krajnjim korisnicima, ne traži povratnu informaciju, odnosno dokaz da je oprema evidentirana u poslovne knjige institucije kojoj je donirana, što može imati za posljedicu da nabavka opreme ne bude evidentirana niti u poslovnim knjigama VSTS-a niti te institucije.

"Takođe, VSTS nema uspostavljene evidencije opreme koju je putem darovnica poklonilo drugim subjektima, a darovnice nisu sistemski povezane na način da se u svakom trenutku može znati koja oprema se nalazi kod kojeg korisnika. Tako postoji rizik da se neke nabavke izvrše i više puta, odnosno VSTS se izlaže riziku neefikasnog upravljanja imovinom i javnim sredstvima", dodaje se u revizorskom izvještaju.

Revizija je utvrdila da je u VSTS -u obavljano preknjižavanje sa jednog projekta na drugi u okviru dvije godine i iz jedne godine na drugu u okviru rashoda, što nije ispravno, jer je isti rashod prikazan u dvije godine kao u slučaju nabavki klima uređaja.

Revizori su preporučili VSTS-u da otkloni ove nedostatke u postupku trošenja donacija, a komentar iz ove institucije o revizorskom izvještaju juče nismo dobili, jer se predsjednik VSTS-a Milorad Novković nije javljao na telefon.
Najveće donacije

Evropska komisija je za dva projekta podrške VSTS-u ovoj instituciji uplatila više od devet miliona maraka. Vlada Holandije je za projekat za informaciono-komunikacionu tehnologiju uplatila VSTS-u 5.373.772 KM, a vlada Norveške za tri projekta podrške bh. pravosuđu više od šest miliona maraka.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE