• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki peti invalid "sumnjiv"!?

Svako peto rješenje o ličnoj invalidnini od prve do šeste kategorije i o porodičnoj invalidnini u RS je lažno, potvrdila revizija!

 Svaki peti invalid "sumnjiv"!? Izvor: MONDO

Kako je naveo Duško Milunović, predsjednik Centralne revizione komisije, od 33.177 izdatih rješenja o invalidninama, 7.431 su izdvojeni predmeti koje je potrebno izvještačiti.

"Manji dio su nedostaci formalne prirode. Ali najveći dio su nedostaci suštinske prirode koji mogu da utiču na promjenu statusa ili čak gubitak statusa", rekao je Milunović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim podacima, od tih 33.177 rješenja, 13.897 su lične invalidnine, dok su ostale porodične invalidnine, a sumnjivo je 22 odsto tih rješenja. Utvrđene su takođe i 252 nepravilne kategorizacije boraca.

Pantelije Ćurguz, predsjednika Boračke organizacije RS, kaže da lažnih invalida ima mnogo više.

"Još to nije ono što smo mi očekivali. Još ima mnogo onih među ostalim rješenjima za koje mislimo da nisu zasluženo stekli to što su dobili. A osim toga, mi ni ne znamo hoće li stvarno biti oduzeto i smanjeno ono što im je dato u ovih sedam hiljada i nešto spornih rješenja", rekao je za isti list Ćurguz.

Međutim, Milunović tvrdi da će svi oni koji su nezasluženo dobili invalidnine biti ispitani, lažne invalidnine oduzete, a oni koji su dodjeljivali invalidnine krivično će odgovarati.

"Mi smo do sada podnijeli 12 krivičnih prijava protiv onih koji su davali lažna rješenja. Ali to je tek početak. Biće toga još i na broju 12 se sigurno nećemo zaustaviti", kaže on.

Ćurguz navodi da borcima smeta i to što nisu odvojeni oni koji su invalidnine stekli na osnovu oboljenja od onih koji su invalidnine stekli ranama na tijelu.

"Mi ne sporimo i da među tim ljudima ima pravih invalida, ali je svima jasno da je tu najveći problem, kod onih koji su dobijali uvjerenja o psihičkim smetnjama", navodi on.

I Milunović se slaže da je najviše problema sa invalidninama stečenim na osnovu oboljenja.
"Imali smo slučaj čovjeka koji je na ratištu proveo devet dana, a onda je dobio rješenje o 80-odstotnoj invalidnosti na osnovu psihičkih problema. Njemu je invalidnina oduzeta, a protiv onih koji su uvjerenje izdali biće podnesena krivična prijava", naveo je on.

Milunović kaže da je zasad nemoguće reći za koliko je novca oštećen budžet na ime isplata svih ovih godina za lažne invalidnine, ali da će to sve biti poznato kada budu ispitana sva rješenja.
"Naš posao tek počinje. Mi sada treba da izvještačimo sva rješenja i utvrdimo stvarno stanje. Kada to završimo, znaće se tačno u marku za koliko je oštećen budžet", naveo je on.

Ćurguz je takođe rekao da je sada nemoguće reći koliko je novca otišlo za lažne invalide, ali da je to za borce od drugorazrednog značaja.

"Nama je to moralno pitanje i najbitnije da to bude raščišćeno i da bude skinuta ljaga sa pravih boraca i invalida", kaže.

Milunović je istakao da će naredne godine biti ispitivane i invalidnine od sedme do desete kategorije, a Ćurguz je rekao da u tim rješenjima nema mnogo lažnih.

"Ljudi su htjeli da dobiju veću kategoriju, a malo ih je nastojalo da dobije manje kategorije koje se manje vrednuju", istakao je.

Milunović je još rekao da je blic ispitivanje u Banjaluci pokazalo da je i među tim rješenjima mnogo sumnjivih.

"U manjim kategorijama je lakše dobiti invalidninu, pa su se izgleda mnogi time služili", navodi on.
Zanimljivo je i da je revizija utvrdila da je u 39 slučajeva došlo do oštećenja ratnih vojnih invalida, gdje su dobili manju kategoriju, iako im pripada veća.

"Njima će biti vraćen pravi stepen, a sva primanja koja je trebalo da ostvare biće im vraćena od dana kada je zaključeno rješenje o invalidnosti", pojasnio je.

Branka Šljivar, portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, koje je iniciralo reviziju, rekla je da će svi detaljni podaci o nalazima revizije biti prezentovani javnosti nakon praznika.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS je polovinom tekuće godine pokrenulo postupak revizije invalidnina jer je jedan od načina za uštedu 146 miliona maraka potrebnih za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom pronađen u ovoj budžetskoj stavci.

Manojlo Milovanović, bivši general bivše Vojske RS, rekao je nedavno da je 1996. godine bilo ukupno 209.000 pripadnika VRS, a da danas po raznim osnovama ima oko 400.000 korisnika boračkih prava.

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, rekao je, najavljujući "obračun sa lažnim invalidima", da će svi koji su učestvovali u lažiranju invalidnina biti kažnjeni.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE