• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane sudije pakuju kofere?

Međunarodni tužioci koji rade u Tužilaštvu BiH spremaju se za odlazak. Već traže nova radna mjesta u zemljama iz kojih su došli, pišu "Novosti."

 Strane sudije pakuju kofere? Izvor: MONDO

Strani tužioci koji rade u Tužilaštvu BiH uveliko su počeli da pakuju kofere i spremaju se za odlazak iz BiH do kraja ove godine i to bez obzira na odluku Parlamenta BiH da ostaju ili idu, saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima u Sarajevu.

Kako je za list potvrđeno iz više izvora, strani tužioci koji trenutno rade u Odjeljenju za istraživanje ratnih zločina i Odeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije, već traže nova radna mjesta u zemljama iz kojih dolaze.

" Među tužiocima koji će napustiti BiH je i Dejvid Švendiman, zamjenik glavnog tužioca BiH i prvi čovjek Odjeljenja za istraživanje ratnih zločina u BiH. Ovi ljudi su izgleda svjesni da više nemaju šta da traže u BiH " kažu sagovornici lista " iz sarajevskih diplomatskih krugova.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu da li su tužioci već spakovali kofere, ali portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ova institucija ipak očekuje odluku Parlamenta BiH, po kojoj bi stranim tužiocima bilo dozvoljeno da ostanu još nekoliko godina u BiH pravosuđu. On vjeruje da bi ta odluka trebalo da bude donijeta do kraja ove godine.

Situacija u Parlamentu BiH po ovom pitanju je zasada "ni na nebu ni na zemlji". Dok Bošnjacii svim silama žele da stranci ostanu u pravosuđu BiH, Srbi i Hrvati s druge strane traže da stranci napuste BiH i da ih zamjene domaći tužioci i sudije.

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić tvrdi da stranci u Tužilaštvu BiH, ali i sudije, nisu nijednim potezom pokazali da pomažu čitavom pravosuđu BiH.

"Njihove odluke su jednosmerne, idu samo na štetu Srba, ali i Hrvata, i to se posebno odnosi na predmete vezane za ratne zločine. Oni u BiH samo uzimaju ogroman novac, dok s druge strane ne rade ništa. U BiH postoji na stotine boljih i tužilaca i sudija koji bi taj posao radili mnogo profesionalnije, ali tada bi i na vidjelo izašao 'prljav veš' o Bošnjacima, što im nikako ne odgovara i zbog čega će se njihovi političari svim silama boriti da stranci ostanu u BiH", kaže za "Novosti" Jovičić.

Koordinator tima MUP RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak smatra da bi veliki problem mogao nastati kad strani tužioci odu iz BiH, jer je pitanje ko će ih naslijediti.

"Ako se tada na njihova mjesta, posebno kod istraga ratnih zločina i organizovanog kriminala, ne dovedu osobe koje će raditi profesionalno, pravosuđe u BiH će ostati u ćorsokaku u kojem se sada nalazi ", poručio je za isti list Tuševljak.

U Tužilaštvu BiH trenutno radi šest stranih tužilaca, dok je u Sudu BiH zaposleno sedam stranih sudija. Stranci u pravosuđu BiH imaju mjesečna primanja od 10.000 i 20.000 evra, dok njihove domaće kolege mjesečno u prosjeku dobiju 3.800 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE