• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odustajanje od “tuzlanske kolone” osveta RS?

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da je odustajanje od istrage u predmetu "tuzlanska kolona" primjer selektivnog pristupa pravdi

 Odustajanje od “tuzlanske kolone” osveta RS? Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, u pitanju je jedna vrsta osvete RS i srpskom narodu, jer nisu podržali produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima. Premijer Srpske je naglasio da međunarodni tužioci sistematski prikrivaju zločine nad Srbima i godinama nisu htjeli da urade ništa u predmetu "tuzlanska kolona", već su ga samo zataškavali.

"Moj stav je da je potrebno utvrditi krivicu svih, pa tako i Srba u proteklom ratu, ali je zaista degutantno da dođemo u situaciju da se gotovo svaki zločin nad Srbima sistematski prikriva, evo sada i od međunarodnih tužilaca, koji godinama nisu htjeli ništa da učine, nego su zataškavali ovaj slučaj", ocijenio je premijer Dodik za Radio-televiziju Srbije.

Podsjetivši da je Tužilaštvo u Bijeljini ranije pokrenulo ovo pitanje, a Tužilaštvo u Sarajevu izuzelo predmet i na taj način spriječilo Tužilaštvo u Bijeljini, odnosno u RS, da provede istragu o ovom zločinu, Dodik je istakao da je potpuno uvjeren da i ove činjenice govore da je riječ o sistematskom opstruisanju dokaza zločina nad Srbima.

 "Kao da je 29 000 Srba u BiH samo sebe pobilo ili su to učinile neke humanitarne organizacije, pa zato niko ne bi trebalo da snosi odgovornost", rekao je Dodik i dodao da je "veoma jasno utvrđeno da za zločine postoji takozvana komandna odgovornost". On je dodao da se zna ko je pregovarao da vojnici izađu iz Tuzle, ko je odgovoran i ko je bio glavnokomandujući u to vrijeme u Tuzli, te da bi trebalo ići tim tragom.

Premijer Srpske je je ocijenio da strani tužioci smješteni u Sarajevu, nisu ni zaduženi da nađu krivce, nego žele da što duže vremenski odvoje datum zločina od datuma istrage i presude, kako bi se sve zataškalo i dovelo do stereotipa o kolektivnoj krivici Srba.

"Zato je neprihvatljivo da postoji takav sud i tužilaštvo. Njihov legitimet je bio i ranije upitan, a sada je gotovo nemoguće očekivati da oni nastave da rade i da budu prihvaćeni od RS i Srba u BiH kao relevantno mjesto za utvrđivanje pravde i prava", rekao je Dodik.   Premijer Srpske je za B92 rekao da će Vlada RS obezbijediti procese kod domaćeg tužilaštva koji će dovesti do toga da konačno budu procesuirani odogvorni za zločine u "tuzlanskoj koloni".

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je skandaloznom odluku Tužilaštva BiH da obustavi istrage u slučaju "tuzlanska kolona" i za zločine nad srpskim civilima u opštini Konjic 1992. godine, istakavši da time strane sudije i tužioci ruše svoju poziciju, koja je ionako upitna i protiv koje Srpska ima dosta primjedbi.

Ratni zločin ne može zastarjeti, niti biti amnestiran, ovdje postoje žrtve i svjedoci, događaj se desio i ne može se tvrditi da ga nije bilo, samo je pitanje da li će sutra neki drugi tužilac i drugi sud uraditi ono što se uraditi mora da se procesuiraju odgovorni", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci. On je ocijenio da treba nastaviti sa istragom i istakao da drugi tižioci i sudije, koji mogu biti nadležni u BiH i van nje, treba da nastave istaživanje slučaja "Dobrovoljačka", "tuzlanska kapija", kao i druge zločine.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je da je odluka Tužilaštva BiH o obustavi istraga u predmetu "tuzlanska kolona" i za zločine nad srpskim civilima u opštini Konjic 1992. godine jako loša i da će imati negativne političke posljedice.
"Ako je Tužilaštvo BiH htjelo da pomogne u razvoju ekstremizma na svim stranama ono je to i učinilo ovom odlukom", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je Srni da je odluka Tužilaštva BiH da obustavi istrage u slučaju "tuzlanska kolona" i za zločine nad srpskim civilima u opštini Konjic 1992. godine sramotna i uvrjedljiva za srpski narod, žrtve i njihove porodice.

"Ako televizijski snimci i drugi dokazi kojima su Tužilaštvo u Hagu i BiH raspolagali nisu dovoljni da se dokažu stradanja u 'tuzlanskoj koloni' i podignu optužnice protiv odgovornih za najteže ratne zločine, onda se čovjek stvarno može zapitati da li pravda u ovoj zemlji uopšte postoji", istakao je Mihajlica.
Prema njegovim riječima, pravosudne institucije RS sada moraju uzeti "stvari u svoje ruke" i u nadležnim institucijama pokrenuti ove procese, kako zločini ne bi ostali nekažnjeni.

On je istakao da će ovakve odluke dovesti do opravdanog bunta i nezadovoljstva u Republici Srpskoj.
Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika. Saglasnost za obustavljanje istraga dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji smatra da je istraga u ovim predmetima "provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih lica".

Međunarodni tužilac Dejvid Švendimen dao je prije dva dana saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, saglasan sa ocjenom da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH pokrenuli su preživjeli 1999. godine. Oni su posredstvom Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu. U napadu na kolonu bivše JNA, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

 Za zločine u slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE