• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH je nemoguća kreacija

Autor SRNA

Objav­lji­va­nje re­zul­ta­ta po­pi­sa, de­ša­va­nja oko Srebrenice, sra­mna i uvre­dlji­va po­li­ti­ka iz Sa­ra­je­va us­mje­re­na ka Srpskoj, ja­sno go­vo­ri da je BiH ne­mo­gu­ća kre­aci­ja i da je ona ne­održiva, izjavio je Dodik.

 Dodik: BiH je nemoguća kreacija Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Predsjednik Republike Srpske je dodao da čak i oni ko­ji upor­no za­go­va­ra­ju BiH - ne vje­ru­ju u njen op­sta­nak.l

"BiH ni­je na­prav­lje­na da op­sta­ne kao drža­vna za­je­dni­ca, već da se za­us­ta­vi rat. Oči­gle­dno je da je sve po­gre­šno shva­će­no od ­me­đu­na­ro­dnog fa­kto­ra, pa tako i na­čin ka­ko for­mi­ra­ti po­li­ti­čki sis­tem, ko­ji bi bio pri­hva­tljiv za sve", rekao je Do­dik.

Pred­sje­dnik Srpske za "Narodne" is­ti­če da se pro­te­klih go­di­na sve ra­dilo ka­ko bi se naj­ve­ći te­ret sta­vio na le­đa Srpske. "Sa­da je sve to do­šlo do crve­ne lini­je. Ne­će­mo i ne možemo to vi­še da toleriše­mo. Pre­uzi­ma­mo stvar u svo­je ruke. Ve­li­ki ko­rak bi­će i referen­dum o Da­nu Republike, ko­ji je pla­ni­ran za sedmi­cu pri­je lo­kal­nih izbo­ra, u nedje­lju, 25. sep­tem­bra", naglasio je Do­dik.

On je napomenuo da i situacija u vezi sa popisom stanovništva pokazuje da je BiH vje­šta­čki kro­je­na i da u njoj ima lju­di ko­ji bro­je­vi­ma žele da izdo­mi­ni­ra­ju i na­me­tnu, ne sa­mo sta­tis­ti­čko, već i po­li­ti­čko vi­đe­nje.

"U tom po­gle­du, BiH je ne­mo­gu­ća. Ona ne može da pri­hva­ti ni uvažene statističke nor­me ko­je su po­zna­te i ne­dvo­smi­sle­ne i ko­je se ne tu­ma­če, ne­go se pri­mje­nju­ju. Sva­ko u BiH po­ku­ša­va svo­ju pri­ču da pred­sta­vi na svoj na­čin. Srbi su igra­li ko­rek­tnu i po­šte­nu sta­tis­ti­čku igru i ni­je bi­lo ni­ka­vih akcija kao što smo to vi­dje­li kod mu­sli­ma­na", rekao je Dodik.

On je poručio da se ne može spriječiti objavljivanje popisa u Srpskoj.

"Po­što mi ni­smo mo­gli da spri­je­či­mo da to oni ura­de, ne­će ni oni mo­ći spriječi­ti nas da to ura­di­mo. To su na­ši po­da­ci. I je­dno i dru­go će te­ško biti pri­hva­tlji­vo za ek­ster­ne po­tre­be, a to su prav­ci na me­đu­na­ro­dnom pla­nu. Vi­di­mo šta me­đu­na­ro­dna za­je­dni­ca ra­di i može da se de­si da pri­hva­ti ono što je sa­op­šte­no u Sa­ra­je­vu. Na na­ma je da uči­ni­mo sve da spri­je­či­mo pre­va­ru", rekao je Dodik.

Govoreći o adap­ta­ci­ji Spo­ra­zu­ma o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­druživa­nju, Dodik je rekao da Srpska ne odbacuje evrop­ske in­te­gra­ci­je, ali i da ne tre­ba da radi­ bi­lo šta što bi išlo na šte­tu domaćoj ekonomiji.

"To ne­će­mo pri­hva­ti­ti. Za­hva­lan sam li­de­ri­ma Nje­ma­čke i An­ge­li Mer­kel, ko­ja je pri­mje­ti­la da u BiH ima odre­đe­nih pro­ble­ma sa SSP-om, za ra­zli­ku od na­ših veli­kih pa­tri­ota iz Srpske ko­ji sje­de u za­je­dni­čkim in­sti­tu­ci­ja­ma, a ko­ji su re­kli da je to do­bar spo­ra­zum", naveo je Dodik.

On je ocijenio da se još ne zna šta su Srbi iz­gu­bi­li kao na­rod i na­ci­ja ponaša­njem Saveza za promjene na ni­vou BiH i da će fa­ktu­re stići naknadno.

"Ima mno­go skri­ve­nih stva­ri, kao što su ne­ke odlu­ke, ko­je su do­ne­se­ne na skrive­nim sje­dni­ca­ma, a ko­je ni­su po­zna­te ja­vnos­ti. Da­nas se već može vi­dje­ti da pos­to­ji za­si­će­nost i je­dnih i dru­gih. Onih ko­ji ni­su za­do­vo­ljni brzi­nom izda­je ko­ju su uči­ni­li i onih ko­ji­ma se uči­ni­lo da je ta iz­da­ja pre­ve­li­ka i da ne mo­gu da je pro­gu­ta­ju. Za­to se sa­da vra­ća­ju us­ta­lje­nom, je­di­nom mo­gu­ćem okvi­ru, a to je ono šta i ka­ko kaže Srpska", naveo je Dodik.

On je istakao da je Srpska ta "ko­ja go­vo­ri", a lju­di ko­ji su iza­bra­ni na ni­vou BiH su upra­vo ti ko­ji bi tre­ba­lo da se bo­re za afir­ma­ci­ju tih sta­vo­va.

"Po­gre­šna je di­men­zi­ja i kre­aci­ja odno­sa ko­je či­ne u Sa­ve­zu za pro­mje­ne, prije sve­ga SDS. Sve to go­vo­ri da nam je na­či­nje­na ogro­mna šte­ta. Oni sa­da sa Ba­ki­rom Ize­tbe­go­vi­ćem po­ku­ša­va­ju da pri­kri­ju već ra­ni­je na­či­nje­nu šte­tu", ocijenio je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE