• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić: SSP okvir za saradnju BiH i EU

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je danas odgovorne u BiH da nastave pozitivne procese, da bi BiH iskoristila priliku i "pruženu ruku EU".

  Zvizdić je pozvao niže nivoe vlasti u BiH, među kojima i Republiku Srpsku, da podrže projekte, strategije i zakone koje je pripremio Savjet ministara BiH, a što bi, kako navodi, omogućilo povlačenje sredstava iz raspoloživih evropskih fondova, kao i desetine miliona grant sredstava, posebno za sektor poljoprivrede.

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH saopšteno je da je Zvizdić rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pruža širok okvir za jačanje saradnje između EU i BiH, te daje mogućnost da u potpunosti budu iskorištene prilike koje ovaj sporazum nudi.

On smatra da u narednom periodu BiH mora još snažnije krenuti prema ostvarivanju evropskih ciljeva i da "predizborne aktivnosti ne mogu i ne smiju preuzeti primat nad ozbiljnim državnim obavezama i dogovorenim reformama".

"Ispred BiH nalazi se još puno posla i potrebno je da svi nivoi vlasti djeluju sinergijski da bi poboljšali uslove za evropski i ekonomski razvoj", smatra Zvizdić.

On je ponovio da je dijalog jedini uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH, a ne, kako je rekao, princip blokade i ucjene kao u slučaju politizacije SSP-a.

Zvizdić je ocijenio da su posljednji zastoji na evropskom putu bili bezrazložni i u neproduktivnoj funkciji skupljanja predizbornih poena, te da su kao posljedicu imali činjenicu da izradu pozitivnog mišljenja i zaključka o pripremi Upitnika, koje je BiH trebala dobiti danas, mora čekati do septembra.

Nakon pozitivnog osvrta predsjedavajućeg Savjeta EU Miroslava Lajčaka, u vezi sa dosadašnjim naporima BiH u realizaciji obaveza na putu EU integracija, Zvizdić je izrazio zadovoljstvo zbog pozdravljanja parafiranja SSP-a i dobijanja podrške kojom su članice EU izrazile podršku i spremnost da BiH na narednom sastanku Savjeta za opšte poslove EU 20. septembra dobije pozitivno mišljenje na aplikaciju za članstvo kao i zaključak za pripremu i dodjelu Upitnika, čime će biti otvorena mogućnost za sticanje kandidatskog statusa u 2017. godini.

Zvizdić je još jednom zahvalio njemačkom kancelaru Angeli Merkel i NJemačkoj, kao i svim članovima Savjeta za spoljne poslove EU za razumijevanje aktuelne situacije u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE