• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema dogovora o održavanju izbora u Mostaru

Autor SRNA

Predsjednici vladajućih stranaka u FBiH nisu sinoć u Sarajevu na sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak postigli dogovor o održavanju izbora u Mostaru, javljaju federalni mediji.

 Nema dogovora o održavanju izbora u Mostaru Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nakon sastanka, učesnici su rekli da nisu daleko od rješenja, te da će u narednom periodu, najkasnije za deset dana, pokušati da postignu dogovor.

Na večerašnjem sastanku u rezidenciji ambasadora SAD u BiH u Sarajevu bili su predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, SBB-a Fahrudin Radončić.

Izetbegović i Radončić iznijeli su prijedloge sa kojim se nije saglasila delegacija HDZ-a BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su sve stranke izrazile opredjeljenje da izbori u Mostaru budu održani u oktobru, dodajući da su stranke prokockale političke dogovore u zadnjih šest mjeseci.

On je istakao da vladajuće stranke u FBiH moraju postići dogovor o Mostaru, ali i o drugim ključnim pitanjima.

Čović je rekao da ne vidi nikakav razlog da se bilo ko u Mostaru osjeća ugroženim i da koalicione stranke moraju vratiti povjerenje.

"Večeras i sutra komuniciraćemo sa domaćinima, vrijeme je isteklo, možemo to uraditi u narednih dan ili dva", dodao je Čović.

Radončić je rekao da je koalicija SDA i SBB imala jedinstveni stav u vezi sa izborima u Mostaru, ali da stavovi HDZ-a BiH nisu bili takvi.

On je naveo i da će političke stranke u narednih nekoliko dana raditi na tome da dođu do rješenja.

Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ BiH bili blizu rješenja, ali da je u jednom trenutku došlo do "depresivnog razlaza i nepovjerenja".

On je istakao i da se mora nastaviti sa intenzivinijim traganjem rješenja i da će SDA nastaviti da razgovara sa HDZ-om BiH.

Prema njegovim riječima, problem su bile kvote, konpenzacijske liste i izborni predstavnici.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

A gdje je predstavnik treceg konstitutivnog naroda, bez obzira sto nije vladajuci u Mostaru Zar nije narusen njihov nacionalni interes

xy

Od kad ja to govorim, da bojkotujemo izbore. Nek se biraju sami, izmedju sebe, nek se izbiju za fotelje. Nama je svejedno lose.

Gz

Ja sam misljena da nama izbori uopste nisu potrebni. Mostar je bas za primjer. Nisu imali izbore od 08 a nista gore a ni bolje ne zive od ostalih gradova. Evo sutra i kad budu opet ce izabrat ove iste, odnosno, oni biraju i izabiraju sami sebe kao i u svim drugim mjestima. Znči kako god nama je isto. Jad, bjeda i cemer vecini a političrima i lopovima (to ti je isto) dobro

MONDO REPORTAŽE